NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bewoners willen geen GenX in drinkwater

  Genx Dupont chemisch bedrijf Chemours
  Chemiebedrijf Chemours - BRON: ANP REMKO DE WAAL

  Aanstaande maandag gaat de provincie Zuid-Holland, het Ministerie van I&M, het RIVM en onderzoekers van de Vrije Universiteit met elkaar om de tafel. Besproken gaat worden wat de volgende stappen moeten zijn om de aanwezigheid van C8 en GenX in het milieu en in het drinkwater tegen te gaan.

  Op dit moment worden omwonenden van de Chemours fabriek in Dordrecht al geadviseerd niet langer groenten uit eigen tuin te eten. Onderzoek door de Vrije Universiteit heeft zorgwekkende concentraties van stoffen als C8 en GenX aangetroffen. Deze stoffen zijn vrijgekomen bij de productie van teflon. Vooral de hoge C8 waarden geven reden tot voorzichtigheid, omdat het op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen staat. In de VS is deze stof al in verband gebracht met het voorkomen van nierkanker en teelbalkanker.

  Persistent 

  Chemours heeft aangegeven al jaren geleden te zijn gestopt met het gebruik van de stof C8. Onderzoeker Jacob de Boer van de VU denkt op basis van de hoge concentraties C8 dat de productie nog van recente datum is. Hij vindt dat deze ‘persistente’ stoffen niet meer uitgestoten zouden mogen worden in het milieu. De omgevingsvergunning zou voor Chemours aangescherpt moeten worden, vindt hij.

  Vetweefsel 

  GenX is net als C8 een fluorverbinding. Deze stoffen breken zeer langzaam af en kunnen zich opslaan in het vetweefsel en oplossen in water. Daar kan het zich opbouwen tot hogere en gevaarlijkere concentraties. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media