Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Hoe werkt de app?

 

Een vraag stellen in de Vroege Vogels app is heel makkelijk:

1. Je opent de app. Je komt dan op een welkomspagina. Hier kun je aangeven of je een vraag wilt stellen of beantwoorden. Tik met je vinger op de button om te schakelen tussen deze twee. Schakel naar Vraag stellen en tik op het blokje Vraag stellen.

2. Vervolgens kom je op de pagina: Wat heb ik gezien? Hier kun je je vraag stellen. Tik op Stel je vraag.

3. Nu stelt de app je een aantal keuzes voor zodat de vraag zo snel mogelijk beantwoord kan worden. Kies eerste de categorie, bijvoorbeeld zoogdier of vogel.

4. Vervolgens kun je enkele eigenschappen aangeven zoals grootte of vorm.

5. Daaronder heb je de mogelijkheid om een foto, video of audiobestand toe te voegen. Maak een foto, video of audiobestand en voeg hem toe. Ook kun je video en foto ophalen uit je bibliotheek. (NB: Dit werkt nog niet voor audio).

6. Je kan meerdere foto's met een vraag meesturen. Het maximum is vier foto's.

7. Beschrijf zoveel mogelijk kenmerken en tik vervolgens op Verstuur mijn vraag. De vraag wordt nu voorgelegd aan kenners en binnen 48 uur krijg je antwoord!

TIP! Als de button grijs blijft en niet werkt, heb je nog niet genoeg informatie toegevoegd.

TIP! Als je geen internetverbinding hebt omdat je in de natuur bent, maak dan met je smartphone of tablet een foto of video. Deze kun je deze later in de app zetten bij je vraag.

TIP! Maak een duidelijke foto of video. Er is nog geen mogelijkheid om in te zoomen door de vraag beantwoorder.

 

Hoe beantwoord je vragen in de app?

1. Ga naar het menu rechtsboven en druk op de button Ben jij een kenner.

2. Vervolgens meld je je aan door een gebruikersnaam op te geven en een e-mailadres. Binnen enkele minuten ontvang je een unieke code. Vul deze in.

3. Nu kun je aan de slag met het beantwoorden van vragen. Kilk op Vragen beantwoorden. Tik vervolgens een categorie aan waar je vragen van wilt beantwoorden.

4. Vervolgens krijg je vragen binnen deze groep. Als je het antwoord niet weet, tik je op 'weet ik niet'. Je krijgt dan automatisch een nieuwe vraag (mits er nog vragen open staan)

5. Het is nu mogelijk om door openstaande vragen te bladeren (vorige en volgende).

6. Als je het antwoord wel weet, tik je op Weet ik. Tik vervolgens het antwoord in in de zoekbalk. De app werkt samen met het soortenregister van Naturalis. Klik op de soort die verschijnt en bevestig het antwoord. Als andere kenners vervolgens hetzelfde antwoord geven, krijg je punten!

TIP: Als een vraag in een verkeerde categorie is geplaatst kan een kenner dit aangeven. Na bevestiging wordt de vraag verplaatst.

TIP: Als een vraag niet geschikt is kan een kenner dit aangeven. Na bevestiging wordt de vraag verwijderd.

TIP: Sommige ondersoorten, dwaalgasten of exoten staan nog niet in de lijst. Ook groepen of families worden niet herkend, alleen de 'echte' soorten. Staat jouw keuze niet in de lijst, stuur ons dan een bericht via Tip de redactie. We nemen de soort dan op in de soortenlijst.

TIP: In het menu kun je alle vragen die je hebt beantwoord bekijken.

 

Hoe schakel je tussen kenner en vraagsteller?

Klik op het icoontje menu rechtsboven in je scherm. Onderaan deze pagina kun je de button aantikken om te wisselen van kenner (bruinrode achtergrond) naar vraag stellen (groene achtergrond).