NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

Jan Wolkers Prijs

Jan-Wolkers-Prijs

Alle ‘groene’ boeken komen voor de bekroning in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. 

Zondag 21 juli wordt de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2019 bekend gemaakt.

Boeken die in aanmerking voor de prijs in 2019  moeten Nederlandstalig zijn, over natuur gaan én zijn verschenen tussen 1 juni 2018 en 31 mei 2019.  Tot uiterlijk op 1 juni 2019 konden de boeken worden ingestuurd naar de Vroege Vogels redactie BNNVARA. Uitgesloten van deelname zijn uitgaven van of door de organiserende partijen (BNNVARA, WNF, de Volkskrant). De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Adres: Vroege Vogels - BNNVARA | Postbus 175 |1200 AD | Hilversum

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. 

Menno Schilthuizen wint Jan Wolkers Prijs 2018

De Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Darwin in de stad’ van Menno Schilthuizen. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in Rijksmuseum Boerhaave te Leiden.

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2018:

De shortlist is bekend gemaakt op 16 september en bestond uit de volgende boeken: 

lees meer over de overige genomineerden:

Jan Wolkers Oeuvreprijs

In 2017 werd ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs schrijver Koos van Zomeren geëerd met de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. In het werk van Van Zomeren is de liefde voor natuur een belangrijk thema, met als absoluut hoogtepunt de onlangs verschenen 900 pagina’s dikke bundel ‘Alle Vogels’.

Meer informatie over de Jan Wolkers Prijs

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: “In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.” 

De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde. “Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.” Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is er behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

Winnaars van de Jan Wolkers Prijs