NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

Jan Wolkers Prijs 2018

Jan-Wolkers-Prijs

Alle ‘groene’ boeken komen voor de bekroning in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. 

Boeken die in aanmerking voor de prijs komen moeten Nederlandstalig zijn, over natuur gaan én zijn verschenen tussen 1 juni en 31 mei 2018.  Tot uiterlijk op 1 juni kunnen de boeken worden ingestuurd. Uitgesloten van deelname zijn uitgaven van of door de organiserende partijen (BNNVARA, WNF, de Volkskrant). De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels).

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. 

Dik van der Meulen wint Jan Wolkers Prijs 2017

De Jan Wolkers Prijs 2017, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘De Kinderen van de nacht, over wolven en mensen’ van Dik van der Meulen. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

Impressie Jan Wolkers Prijs 2017:

Kanshebbers Jan Wolkers Prijs 2017

In juli 2017 is de Longlist gepubliceerd en begin september 2017 zijn de vijf genomineerden bekend gemaakt. De prijs is op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het BNNVARA NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. Voor 2017 waren de volgende natuurboeken genomineerd:

Jan Wolkers Oeuvreprijs

Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs eert de jury schrijver Koos van Zomeren met de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. In het werk van Van Zomeren is de liefde voor natuur een belangrijk thema, met als absoluut hoogtepunt de onlangs verschenen 900 pagina’s dikke bundel ‘Alle Vogels’.

Meer informatie over de Jan Wolkers Prijs

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: “In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.” 

De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde. “Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.” Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is er behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

Winnaars van de Jan Wolkers Prijs