Goedendag beste Vroege vogels ,

Met veel plezier kijken we al jarenlang jullie programma en dat van vergelijkbare programma 's ( NGC wild,Snakes in the City,Helden vd Natuur,Dodelijke 60,Buitengewoon etc.)

Er rest mij na ruim 20 jaar uiterst actief te zijn als vrijwillig ,inventarisatie en ecologisch medewerker de kritische vraag of het lokaal beschermen van kwetsbare ecologische structuren zoals houtwallen,oeverzones,ruige graslanden,heide-areaal ,kruidenrijke bermen en gradientrijke struwelen en met name veentjes en hoogveenrestanten niet veel beter moet en kan ???

De noodklok is door onze waarnemers van werkgroep (Anura) al meermaals geluid maar veranderde er nog niet bijster veel in het meer dan rigoureuze beheer van veel boswachterijen, aannemers die bos/grondwerkzaamheden uitvoeren zeer zelden rekening houdend met de kwetsbare elementen en de aanwezigheid van vlinders,reptielen met name en amfibieen etc .

Door intensief te inventariseren op tientallen terreinen op de Noord- en midden-Veluwe onder meer zijn we achter deze problemen gekomen , ook in de Achterhoek is door verkeerd en uiterst grof natuurbeheer (vernieling!) meermaals een populatie Boomkikkers en kl,weerschijnvlinders zo om zeep geholpen ..(!)

OP de Veluwe is met man en macht getracht te bemiddelen met gemeenten,terreinen en particuliere natuureigenaren , met gemengd resultaat, Er word op campingterreinen reptielen dikwijls etc als overlast gezien en is er vrijwel elk seizoen in de regio (Veluwe) het vergeven van slangenmeldingen die dan stilletjes verdwijnen ,naast dit is er het probleem van duizenden loslopende zwerfkatten die de Veluwe leegstropen, het dumpen van kleinschalig afval, zoals blikjes,plastic zakken en flesjes waar dieren in verstrikt raken en dikwijls sterven .

Met name de beheersomstandigheden zijn slecht op een aantal landgoederen en ook grote natuurbeheerders, De Kroondomeinen vinden we de beste momenteel die t meest rekening houd met reptielen, vlinders etc ,mr Staatsbosbeheer helaas en diverse gemeenten begrijpen er weinig van en of houden de aannemers zich niet aan het boszorg protocol en of word er uberhaupt geen ecologische begeleiding verzorgd. Aannemers en grondwerkers zijn vaak lompe kerels zonder oog voor details en rammen deze zsm de boomopslag, zandheuvels weg ,met heide vaatplanten mossen en diverse fauna-elementen waar niet meer naar om word gekeken ,dit destructief gebeuren moet maar eens afgelopen zijn .

We zijn als veldwerkgroep Anura & Lepidosauria al zon 20 jaar actief ,en daarvoor nog een decennia langer vanuit Lacerta vereniging, en werd er gewerkt met diverse groene en veldbiologische clubs maar niemand lijkt zijn mond te durven open doen voor de misstanden in het natuurbeheer/ ecologisch 'onderzoek""

we hebben samen gewerkt met ecologische bureaus tijdens visinventarisaties en visbemonsteringen en ecologisch begeleiding en dan kreeg je veelal te horen ,als je te zorgvuldig werkt ivm bescherming van de soortgroepen, vissen,amfibieen en libellen bv.. dan krijg je geen werk meer of je word gezien als een soort groene paria....

Dit schijnt vaker voor te komen naar gesprekken gehad te hebben met groene/ ecologische bureaus , echt bijzonder slecht ,bar en boos was het onderhoud gedaan in de gemeente Epe/Heerde door Axxent Groen die in Vaassen,Epe en Emst voor de gemeente bermen maaien en oever en groene part natuurstroken ,dat gaat zo lomp dat menig ringslang, eend,grondbroeders en of ontelbare vlinders,boktorren zonder meer met t klepelen in compost veranderen .(!)

Meer van deze voorbeelden heb ik van enkele hoveniersbedrijven waar ik in dienst was, die mogelijk nog meer schade veroorzaken dan de gemeente groenwerkploegen , zaak is dat communicatie en of ecologisch beheer vrijwel geen oog voor is of dat er in t geheel geen voorlichting op dat gebied bestaat .

Voor enkele hoveniersbedrijven trachtte ik flora en fauna onder de aandacht te brengen, tevergeefs ,er werd mij verzocht om onbekende redenen t werk te staken .

Midstanden in het natuurbeheer, hovenierswerk op of landgoederen part. natuurterreinen en gemeentebosgebied met duizenden hectares met uiterst kwetsbare terreinen en biotopen mag eens flink onder de loep worden genomen ,een organisatie als Geldersch landschap bv. hebben we t niet zo hoog op, deze zorgen meer voor hun kastelen en oude monumentale woningen dan er voor natuurwaarden word zorg gedragen, of te beheer gebeurt niet of er word weer een blik rupsbanden opengetrokken die binnen enkele dagen een 60 hectare groot duincomplex /heideterrein compleet in een woestenij veranderen waar vrijwel niks meer voorkomt als voorheen, de zandhagedis/levendbarende hagedis kreeg daar de meeste klappen en de levendbarende hagedis , de adder is hier als zon 15 jaar geleden uitgestorven ...

Slangen Atlas ,Adders van het Veluwemassief

**2016 is met de Slangenvereniging,Lacerta vereniging , Knnv werkgroep en natuurorgs. besloten om een Slangen-Atlasproject voor de Veluwe te gaan publiceren, deze is al op schaal een flink eind op weg nu ruim 270 pagina's behandelen de Adder,populaties in geheel Midden-Nederland waar ik en familie van mij als sinds 1960 mee gemoeid zijn en de eerste telinventarisaties uitvoeren tezamen met Lacerta,HGD en natuurhistorisch genootschap ,wat zorgde voor de eerste nationale herpetologische Atlas van Nederland .

Naast de Adder en gladde slang is er aandacht voor elke soort slang en hagedis en hun binding met natuurdoeltypen,trends van de afgelopen 40 jaar en ecologische kenmerken naast de begeleidende soortgroepen vlinders en sprinkhanen die veelal op dezelfde terreintypen voorkomen en als indicator kunnen worden gezien .

Omdat er weinig publicaties op dit gebied zijn is besloten om een nationaal referentiewerk medio 2019 te uitbrengen waar in de gemonitorde terreinen gevonden inheemse slangen verspreiding en trends worden beschreven . Exoten waarvan er nog weinig bekend is, wat door Dierenambulance en Slangen/Amfibieen/blogs vele honderden meldingen per seizoen van slangen opleverde op de Veluwe waar enkele uitheemse soorten reeds voorkomen .

Hiernaast word er voor West-Europa een grootschaliger gebied onder de aandacht gebracht en de voorkomende 35 soorten slangen in deze regio ,een eerste publicatie rondom N2000 gebieden en beheer op particuliere terreinen adh Herpetofauna inventarisaties komt uit in het Lacerta herpetologische ver. tijdschrift . en Adders op de Veluwe artikels verschijnt in andere vakbladen .

Graag had ik hier eens wat meer aandacht voor bovenstaande, we maken ons zorgen over natuur/soortbescherming voor vlinders,reptielen en amfibieën ,naast adder en levendbarende hagedis zien we ook div. sprinkhanen langzaam verdwijnen, kwetsbare soorten verliezen we als sneeuw voor de zon als natuurbeheer en ruimtelijk werk in bosgebied niet veel beter word voorbereid en begeleid . Onder meer ons als werkgroep of ecologische groep inzetten had tienduizenden individuen reptielen kunnen schelen ware t niet dat we achter de grove beheersfeiten aan moeten lopen . Als vml provincie medewerker SNL >team Natuur, met bos en natuurachtergrond gespecialiseerd in herpetofauna en vlinders hoop ik daar toch wat meer voeten in de aarde te krijgen .

Met vriendelijke groene groet ,

Marc en Richard Abuys

Anura & Lepidosauria werkgroep

Viper Specialist Group IUCN/ euroherpetos.wordpress.com

Houtrustweg 14

8084 CD 't Harde

0525 651767 / 06 4752 8568

www.slangennederland.blogspot.nl /www.kikkerwacht.blogspot.nl

wolfhounds32@hotmail.com

bescherming Adder,Gladde slang en levendbarende hagedis (part. terreinen)