Hulst
Dit zijn twee bladeren van dezelfde hulststruik.
De linker zat aan een tak dicht bij de grond.
De rechter komt van een metertje of twee boven de grond.
De onderste bladeren maken stekels tegen vraat, maar aangezien er in de Nederlandse bossen geen giraffen rondlopen, hoeven de bovenste bladeren geen stekels te vormen. Stekels kosten extra energie en voedingsstoffen, dus als het niet hoeft, maak je ze beter niet.
Maar.......
Hoe weet een tak op welke hoogte die zit?
Welk mechanisme zit hier achter?
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (3)
Die hoogte schijnt verband te houden met de mogelijke vraatschade, maar hoe een plant dat weet....
Dit is te lezen op de link van de onderzoekers: ´Het vermogen van een levend wezen om eigenschappen te veranderen als reactie op de omgeving heet fenotypische plasticiteit en is een sleutelfactor in de evolutie van levende wezens.
Je zou eventueel verder kunnen zoeken op Fenotypische plasticiteit: Een samenspel van genen en gedrag . En hier.
Zover was ik al Jeanette, maar waar ik benieuwd naar ben is hoe de blaadjes "weten" dat ze op 20cm. of op 2 meter zitten.
Daar is onderzoek naar gedaan en het heeft volgens wetenschappers toch met vraat te maken, van o.a. geiten en edelherten.
De plant zorgt er dus voor dat alleen de 'bedreigde' bladeren stekels hebben en kan de onbedreigde blaadjes stekelloos laten. Dit is een manier om efficiënt met energie en voedingsstoffen om te gaan. Het zichtbare gevolg is de aanwezigheid van twee verschillende bladvormen op één plant. Bron.
Hier is er nog wat meer informatie over te lezen.