In de uitzending van vanmorgen heeft Meneer Westra ideeën om "de wereld te redden". Dat vind ik eigenlijk een beetje vreemd iets. De wereld hoeft helemaal niet gered worden er is niets nieuws aan de hand wat de wereld aangaat.

Nee ik ben geen klimaat ontkenner of zo iets, als je niet in wilt of kan zien dat het klimaat flink aan het veranderen is ben je ziende blind en horende doof!

Die klimaat veranderingen zijn voor "de wereld" echter geen probleem. Het klimaat is al sinds het begin van deze planeet aan veranderingen onderhevig. Die veranderingen werden veroorzaakt door de meest uiteenlopende oorzaken. Oplopende CO2 hoeveelheden, afnemende CO2 hoeveelheden. Meteoorinslagen, vulkaanuitbarstingen en nog veel meer gedurende de miljoenen jaren. Het klimaat "past zich aan" aan de omstandigheden.

Wat er nu gebeurt is ook simpel de reactie van het klimaat op wat wij mensen doen. Voor "de wereld" is dat geen probleem maar voor het leven op deze wereld kan het wel een probleem zijn. Sommige levensvormen zullen verdwijnen en andere komen daarvoor in de plaats. Ook dat is niet nieuw en gebeurt ook al miljoenen jaren lang, denk maar aan de dinosaurussen.

Dus ja, er zullen dieren en planten uitsterven. Andere zullen daarvoor in de plaats komen en zo ontstaat er een nieuw "evenwicht". Weinig nieuws dus, maar.....

Wij mensen zijn ook van "de wereld" afhankelijk. Sinds de laatste pakweg 150 jaar hebben wij zo'n enorm snelle en steeds groter wordende invloed op "de wereld" en het klimaat dat wij het voor ons zelf steeds moeilijker maken. Het klimaat past zich aan, het wordt gemiddeld warmer op aarde. In grote gebieden wordt het steeds moeilijker tot bijna onmogelijk om nog voedsel te verbouwen voor de mensen.

Een groot deel van de westerse wereld leeft op een veel te grote voet. Voedsel wordt van over de hele planeet aangevoerd en wordt dan niet eens opgegeten. Bijvoorbeeld bananen komen van de andere kant van de wereld en liggen hier te lang op de fruitschaal. Ze worden bruin en gaan "rotten" waarna ze weggegooid worden.

Soja wordt in het Amazone gebied verbouwd om het hier aan de koeien te voeren. Hele regenwouden worden gekapt om oliepalmen aan te planten. Die olie wordt hier voor heel veel dingen gebruikt, bijvoorbeeld in zeep en make-up. Het wordt zelfs in "krachtvoer" voor het vee verwerkt.

Zo zijn er nog veel meer dingen die feitelijk te gek voor woorden zijn. Dat zal allemaal gaan verdwijnen omdat het klimaat zich aanpast. Wij mensen zullen ons ook (heel snel) moeten aanpassen anders zullen wij het hoogstwaarschijnlijk ook niet overleven. Andere levensvormen zullen dan de meest dominerende levensvormen worden en als die ook te dominant worden en het klimaat te veel gaan beïnvloeden zal "de wereld" zich weer aanpassen. Dat is altijd zo geweest en zal ook zo blijven.

We moeten dus ons zelf redden en heel snel, heel hard aan het werk gaan om een te grote klimaatverandering te voorkomen. Doen we dat niet dan ziet de toekomst er voor "de mensheid" somber uit. Niet voor "de wereld", die redt zich wel!

Ernst Grundmann.