Gisteren (26-08)zagen we dat heel traag schuim onderaan uit de stam van een beukenboom borrelde, een fascinerend gezicht . Wat is dit en waardoor wordt het veroorzaakt. Het was in natuurgebied Dwingelderveld
Blijf op de hoogte
Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze vraag.
Hier is de originele Duitse tekst van het artikel over schuimende bomen:
Der Schaum am Baumstamm kommt von den in der Rinde enthaltenen und durch den Regen ausgewaschenen Saponinen. Saponine (Seifenstoffe) sind Kohlenhydrate. Viele Pflanzen bilden diese speziellen, bitterschmeckenden Stoffe, um Schädlinge fernzuhalten. Wie Seifen lösen Saponine außerdem Fette auf, in diesem Fall die Fette in den Zellen der Eindringlinge. Vor allem die Borke (Rinde) enthält hohe Saponin-Konzentrationen, weil sie Haupteintrittspforte für Erreger ist. Die Zellwände der Bäume sind verholzt, deshalb schaden sie sich nicht selbst. Saponine bilden zudem in wässriger Lösung Schaum, also auch bei starkem Regen. Je rauer die Rinde ist, umso größer ist die Oberfläche des Baumes und umso mehr Luft kann in den Bläschen eingeschlossen werde. Deshalb sieht man an Eichen, mit ihrer rauen Rinde, mehr Schaum, als an den glatten Buchen.
´Verantwoordelijk voor het schuim zijn de zogenaamde saponinen (behorend tot de glycosiden), natuurlijke stoffen die in bomen en planten met name in de bast te vinden zijn. Hoe ruwer de bast, des te meer saponinen. Daardoor zie je het schuimeffect sneller bij bomen met een ruwe bast dan een gladde bast. Deze bitter smakende stoffen bezitten eigenschappen waardoor schuim ontstaat bij uittreding aan het oppervlak (sapo = schuim) als het in aanraking komt met zuurstof (en water). Je kunt het vergelijken met een wasmiddel.
Saponinen lijken een remmende werking te hebben op indringers, zoals insectenvraat en groei van bacteriën en schimmels, een vernuftige beschermingsstrategie van de boom. Knap! En in de Tweede Wereldoorlog werd bij gebrek aan zeep, door mensen die er weet van hadden, saponine als zodanig gebruikt.´ Bron.
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (2)
Hier is de originele Duitse tekst van het artikel over schuimende bomen:
Der Schaum am Baumstamm kommt von den in der Rinde enthaltenen und durch den Regen ausgewaschenen Saponinen. Saponine (Seifenstoffe) sind Kohlenhydrate. Viele Pflanzen bilden diese speziellen, bitterschmeckenden Stoffe, um Schädlinge fernzuhalten. Wie Seifen lösen Saponine außerdem Fette auf, in diesem Fall die Fette in den Zellen der Eindringlinge. Vor allem die Borke (Rinde) enthält hohe Saponin-Konzentrationen, weil sie Haupteintrittspforte für Erreger ist. Die Zellwände der Bäume sind verholzt, deshalb schaden sie sich nicht selbst. Saponine bilden zudem in wässriger Lösung Schaum, also auch bei starkem Regen. Je rauer die Rinde ist, umso größer ist die Oberfläche des Baumes und umso mehr Luft kann in den Bläschen eingeschlossen werde. Deshalb sieht man an Eichen, mit ihrer rauen Rinde, mehr Schaum, als an den glatten Buchen.
Tineke
Hier is er meer over te lezen en te zien, Renate.
Het komt hier op neer:
´Verantwoordelijk voor het schuim zijn de zogenaamde saponinen (behorend tot de glycosiden), natuurlijke stoffen die in bomen en planten met name in de bast te vinden zijn. Hoe ruwer de bast, des te meer saponinen. Daardoor zie je het schuimeffect sneller bij bomen met een ruwe bast dan een gladde bast. Deze bitter smakende stoffen bezitten eigenschappen waardoor schuim ontstaat bij uittreding aan het oppervlak (sapo = schuim) als het in aanraking komt met zuurstof (en water). Je kunt het vergelijken met een wasmiddel.
Saponinen lijken een remmende werking te hebben op indringers, zoals insectenvraat en groei van bacteriën en schimmels, een vernuftige beschermingsstrategie van de boom. Knap! En in de Tweede Wereldoorlog werd bij gebrek aan zeep, door mensen die er weet van hadden, saponine als zodanig gebruikt.´ Bron.