Welke soorten staan op het schilderij van Jan van Kessel - Rijksmuseum
Weet jij wat je ziet op de afbeelding van Joris Hoefnagel? Het is een stilleven van kruisbessen, vlinder, mot, juffervlieg uit 1659. Laat het ons weten en voor de grootste 'onderkruipselskenner' liggen er twee entreebewijzen voor de tentoonstelling klaar!
Help mee beestjes determineren voor de tentoonstelling 'Onderkruipsels' in het Rijksmuseum. Bij veel soorten is het een uitdaging om te achterhalen welke dit zijn, vooral als ze afgebeeld staan op kunstwerken die al honderden jaren oud zijn. Hiervoor heeft het Rijksmuseum jullie hulp nodig!
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (5)
UPDATE: In totaal heeft kunsthistoricus Toon Verbruggen meer dan 151 onderkruipsels op de schilderijen geïdentificeerd en daarmee de winnaar van deze prijsvraag. Toon Verbruggen is gediplomeerd kunsthistoricus (Rijksuniversiteit Gent) én van kindsbeen gefascineerd door vlinders, aanvankelijk als verzamelaar, maar al spoedig uitsluitend als fotograaf. De interesse breidde zich uit naar libellen en kevers en biodiversiteit in het algemeen.
Bekijk de plaat waarop hij de soorten heeft geïdentificeerd bij deze plaat.
Absoluut geen kruisbessen, maar Witte Aalbes. Kruisbes is behaard en heeft bloemen (dus vruchten) in "trossen" van 1-3 bloemen.
kommawespenboktor (Chlorophorus varius) te zijn.
Links iets met het achterlijf van de gewone oeverlibel, maar wat antennes lijken zijn dan de voorpoten. De rest klopt helemaal niet. Linksboven de groene zandloopkever. Op de bessen zit de bonte bessenvlinder. Tegen de bovenrand zou een poging tot goudwesp kunnen zijn. Rechtsonder met staartdraden zal een haft moeten voorstellen...
Op zondag 2 oktober is bij Vroege Vogels radio een reportage te horen over de tentoonstelling 'Onderkruipsels', waarin conservator Jan de Hond ecoloog en reptielendeskudige Sterrin Smalbrugge en verslaggever Merlijn Schneiders rondleidt langs de kunstwerken. Luister hier naar de reportage!