Gewone Ossentong

Profielfoto van babohj
babohj

De gewone ossentong (Anchusa officinalis) is een in Europa voorkomende, overblijvende plant uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae).

De plant wordt meestal tot 80 cm hoog. De stengels zijn van boven kort vertakt. De groene, behaarde bladeren zijn langwerpig tot lancetvormig en meestal 1-2 cm breed. De klokvormige, blauwe tot paarse bloemen zijn ongeveer 7 mm groot. Ze bevatten veel voeding voor bijen. De bloemen kunnen een enkele maal wit zijn.

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied ligt in Oost-Azië, maar de soort is door de mens in Midden-Europa geïntroduceerd. De plant is in weilanden, braakliggende en droge grond, bermen en akkers te vinden en heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond. Hierdoor is ze ook in de duinen te vinden. De soort komt voor in grote delen van Midden- en Noord-Europa, elders is ze vaak zeldzaam. De plant heeft de sprong naar enkele andere werelddelen zoals Noord-Amerika gemaakt. In de Alpen komt de plant voor tot hoogten van 2300 m.

Het is een pioniersplant die van warmte houdt. Men vindt de soort in Nederland dan ook bijvoorbeeld in warme droge duinvalleien. In Nederland geldt ze als vrij zeldzaam. Op de Vlaamse rode lijst van planten wordt ze genoemd als "criteria niet van toepassing".Mooie blauwe bloemetjes.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
Mooi in beeld gebracht. Gr. Jan
Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Ook mooi blauw...blijft prachtig.
Met dank voor de info!
Profielfoto van mseuters
mseuters
Mooie bloempjes...staan er toppie op!

gr,Mike
Profielfoto van bastet
bastet
Een 'bereist' plantje - goeie info - zou het ossentong genoemd zijn door de beharing ??

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's