Bastaardzandloop...

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

De basterdzandloopkever of bronzen zandloopkever (Cicindela hybrida) is een kever uit de familie Loopkevers (Carabidae).

Het is met een lengte van ongeveer 14 tot 20 millimeter een wat grotere soort. In tegenstelling tot wat de naam suggereert (hybrida betekent kruising) is de basterdzandloopkever een echte soort, een van de ca. vijf Zandloopkevers die in Nederland voorkomen. Deze soort is te herkennen aan de zwartbruine dekschilden met lichtere tot witte dwarsbanden op het dekschild, die zeer grillig zijn maar wel symmetrisch. Zowel de volwassen kever als de larve zijn uitgerust met formidabele kaken en felle rovers. De witte bovenlip (labrum) wordt soms al snel na de dood zwart.

De kever verkent al lopend en vliegend de bodem en grijpt alles wat hij aan kan, vooral mieren en andere insecten. Deze soort vliegt minder makkelijk op dan andere zandloopkevers. De larve wacht in een gaatje in de grond op passerende prooi. De basterdzandloopkever is te vinden op een kale of spaarzaam begroeide zanderige bodem vooral op droge, warme plaatsen als zandpaden in naald- of gemengd bos en zandverstuivingen. Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van bastet
bastet
Wat een mooi beestje, en fraaie serie !
Fijne info ook.
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Heel mooie serie, goede info.
Profielfoto van RWilllemsen
RWilllemsen
Nooit gezien nog helaas, mooie scherpe opname...
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Wat een mooie serie Jan!
Ook een goeie info erbij. Leuk...!

Gr.hennyP.
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Heb ze zelf alleen nog maar op foto\'s gezien. Staat er prachtig op en leuk de info erbij. Dank je wel voor al je reacties bij mijn foto\'s.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's