De blinde bij lijkt op de honingbij (Apis mellifera L.) en dankt hier mede haar naam aan. Blind staat hier gelijk aan doof, zoals bij een dovenetel, dus ongewapend.
De volwassen exemplaren zijn bloembezoekers en dragen bij aan de bestuiving van bloemen en planten. De larven zijn saprofaag; zij voeden zich met rottend organisch materiaal in zuurstofarme milieus. Ze worden ook wel rattenstaartlarven genoemd, omdat ze over een ademhalingsbuis beschikken die wat weg heeft van een rattenstaart.
Blinde bijen worden zo’n 14-16 mm lang en hebben een zwart, glimmend achterlijf, met een oranje gele tekening. De tekening is erg variabel.
Verwarring met de honingbij is begrijpelijk, maar kan worden uitgesloten als u op het aantal vleugels let. Vliegen, zo ook een blinde bij, hebben één paar vleugels. Bijen daarentegen behoren tot de orde der vliesvleugeligen (Hymenoptera) en hebben 2 paar vleugels. Ook aan de ogen is te zien dat de blinde bij tot de vliegen behoort. Op de ogen zijn tevens verticale haarbanden zichtbaar.
Bron: kad
Lees meer
Reacties (2)
Mooie foto.
Gr. Henk