De breedbandhuismoeder (Noctua fimbriata) is een opvallende en relatief grote nachtvlinder uit de familie van de uilen (Noctuidae). Deze vlindersoort komt algemeen voor in Nederland en België.
De voorvleugels hebben een lengte van 22 tot 27 millimeter (een spanwijdte van circa 45 tot 55 mm). Wanneer de vlinder in rust is, overlappen de vleugels elkaar sterk.
De kleur van de voorvleugels is erg variabel. Deze kan variëren van strogeel en kleiachtig bruin tot groenachtig of zelfs diep roodbruin.
De achtervleugels zijn helder oranjegeel met een zeer brede, contrasterende zwarte band langs de rand. Dit verklaart ook de Nederlandse naam 'breedbandhuismoeder' en de soortnaam fimbriata (wat franje of rand betekent).
De vlinder vliegt in één generatie van eind juni tot eind september.
Halverwege de zomer houden ze vaak een rustperiode (estivatie of 'zomerslaap') vanwege de hitte.
In tegenstelling tot de rups (die massaal plantenbladeren eet), kauwt de volwassen breedbandhuismoeder geen vaste voeding. De vlinder drinkt vloeistoffen om energie te krijgen. Ze bezoeken 's nachts bloeiende bloemen, zoals de vlinderstruik, spirea, kamperfoelie, distels en diverse soorten distelachtigen en ze zijn dol op de suikers uit overrijp of gistend fruit dat op de grond ligt (zoals pruimen of appels).
Ik zag deze gisteren in een bos vlak bij Hulst in Zeeuws-Vlaanderen.
Lees meer
Reacties (5)
Het is een mooie!
groet Hanneke
Groet, Ben
Deze is dus relatief ''vroeg''. Mooi op de foto gezet en wat zijn ze fraai getekend.
vrgr Annelies V.