Dambordvlieg

Profielfoto van daksaya
daksaya

De dambordvlieg of grauwe vleesvlieg (Sarcophaga carnaria) is een tweevleugelig insect dat in Europa en Afrika algemeen voorkomt.
De lengte is ongeveer 13 tot 15 millimeter, kleinere exemplaren komen ook voor, de kleur is grijszwart. Op het borststuk zitten enkele lichtere lengtestrepen, op het achterlijf is een patroon van afwisselende lichte vlekken zichtbaar, waaraan de naam dambordvlieg te danken is. Het borststuk is erg breed evenals de uiteinden van de poten. De ogen zijn groot, rond en opvallend rood gekleurd.
In tegenstelling tot de meeste vliegen is de soort eierlevendbarend, er worden wel eitjes geproduceerd, maar deze komen in het vrouwtje al uit. Dit heeft als voordeel dat de larven meteen kunnen beginnen met eten. De larven worden afgezet op aas of vers vlees van open wonden waarin ze zich verder ontwikkelen. Lange tijd werd gedacht dat ze vlees of aas als voedsel hadden, vandaar de naam vleesvlieg, maar de larven jagen op andere, aas-etende larven en zijn dus carnivoor.
De dambordvlieg is niet gebonden aan een habitat; als er voedsel is voor de larven (karkassen) kan de vlieg zich handhaven. De volwassen vlieg leeft van nectar en bezoekt bloemen maar zuigt ook aan uitwerpselen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van bonteklepper
bonteklepper
prachtige foto , scherp met veel detail en een leerrijke uitleg , klasse ,

groetjes Michel
Profielfoto van Mathieu55
Mathieu55
Mooie foto, ook de info is klasse.
gr.Mathieu
Profielfoto van AnkeMaas
AnkeMaas
Mooie scherpe opname van deze vlieg. Had ik nog nooit van gehoord. Fijn dat je de informatie erbij plaatste.
Gr. Anke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's