Dansmug

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Dansmuggen (Chironomidae) oftewel vedermuggen vormen een familie van muggen die over de hele wereld voorkomt. Dansmuggen behoren niet tot de bloedzuigende muggen en zijn dus onschuldige insecten. De monddelen van de dansmug zijn zwak ontwikkeld, hierdoor kunnen ze geen bloed zuigen.
De dansmuggen zijn makkelijk te onderscheiden van de steekmuggen (Culicidae). De vleugels van de dansmug zijn groter en witter dan die van een steekmug. De vleugels worden in rust als een afdakje op de rug gevouwen. Bij de meeste steekvliegen liggen de doorzichtige vleugels naar achter gevouwen. De dansmug heeft twee grote uitsteeksels op zijn kop die lijken op veren, zodoende de naam vedermug. De mannetjes vedermuggen kunnen met de uitsteeksels feromonen van vrouwtjes waarnemen. Het lichaam van de dansmug is lichtbruin tot groen gekleurd. Dansmuggen worden ongeveer 8 tot 10mm lang. De naam dansmug is afgeleid van de beweging die ze maken, tijdens het vliegen gaan ze op en neer.
Voorkomen: Het hele jaar door zijn er dansmuggen te vinden. Dansmuggen zijn vooral in de winter te vinden, dit komt doordat volwassen dansmuggen actief zijn vanaf de herfst tot het voorjaar. Bij koel en koud weer voelen de dansmuggen zich het prettigst. Dansmuggen zijn vooral te zien als ze in de schemering boven struikgewassen vliegen en in de buurt van licht, het licht trekt de muggen aan. Binnenshuis sterft de mug snel, want het leefklimaat binnen in niet gunstig voor de dansmuggen.
Larve: De rode muggenlarve van de dansmug wordt veel gebruikt als voedsel voor vissen en aquariumdieren. De rode muggenlarf leeft vanwege zijn opvallende kleur in de modderlaag of tussen de planten. De kleur trekt veel hongerige dieren aan. De gesegmenteerde larve heeft kleine achterpootjes en twee borstelige monddelen.
Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Mooi zijn ze met die \"veren\" op de kop....

Gr.hennyP.
Profielfoto van daksaya
daksaya
Gelukkig hier geen muggen die het zika virus verspreiden. Goeie info en foto!
Profielfoto van jvriens
jvriens
interessant én mooie foto

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's