gewone bosmier

Profielfoto van Barky
Barky

Bosmieren zijn zeer nuttige dieren, ze verkruimelen niet alleen de bosgrond maar ruimen ook veel schadelijke dieren op. Een middelgroot bosmierenvolk doodt jaarlijks gemiddeld zo'n 8 miljoen insecten! Eén bosmierennest kan uit 700.000 werksters bestaan. Het nestmateriaal en voedsel wordt in een kring van 200 meter om het nest verzameld, best wel een grote afstand voor een mier. Bosmieren kunnen nestmateriaal verslepen dat 400 maal zo zwaar is als het diertje zelf. Mieren kunnen heel goed zien en ruiken en bosmieren weten de weg te vinden door gebruik te maken van de zonnestand.
De opvallende koepelnesten van bosmieren vindt je meestal op een open plaats in het bos of aan de bosrand. Die gangen staan open bij goed weer en worden afgesloten als de zon langdurig verdwijnt.
De rode bosmier bouwt nesten die bijna twee meter hoog kunnen worden. Het grootste deel van het nest ligt ondergronds. De nesten worden gebouwd van alles wat ze in het bos kunnen vinden zoals takjes, bladstelen en dennennaalden. `s Winters trekken de mieren zich in de gangen terug en overwinteren in groepen met in elke groep 2 of 3 koninginnen. In de zomer wordt het hele nest gebruikt en onderhouden. De uitgangen worden `s nachts met takjes afgesloten en overdag door schilwachten bewaakt. Van en naar het nest zijn duidelijke aan- en afvoerpaden te zien naar de voedselgebieden en ook naar andere nesten. In het nest houden de werksters zich bezig met het voeden van de koninginnen en de larven. Ze nemen de eieren van de koninginnen over en dragen de larven en de poppen naar dat deel van het nest waar de vochtigheid en temperatuur het meest gunstig is. De poppen zitten in witte ovale cocons, die ongeveer even groot zijn als de volwassen mieren. Hoewel de koninginnen en mannetjes gevleugeld zijn is er geen bruidsvlucht bij deze mierensoort. De paring vindt meestal plaats in juni of juli buiten vlakbij het nest. Na de paring raakt de jonge koningin haar vleugels kwijt en gaat vaak de eieren leggen bij die van haar moeder en tantes. Ze kan ook een nieuwe kolonie stichten.
Bron: beesies.nl

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker

Die heb je er mooi scherp op gezet!

gr.Henny

Profielfoto van babohj
babohj

Ze zijn idd heel nuttig !

Mijn aanvaringen met deze roofzuchtige mier zijn niet altijd even fijn.

Maar het lijkt erop dat ik na zoveel jaren in hun nabijheid ben geaccepteerd

want ze komen nog wel op me af maar bijten me niet meer ! Wonderlijk hè. ;-)

Fijn weekend en hgr,

Helga

Profielfoto van meeney
meeney

Wat een mooie foto van dit nijvere beestje. Ze worden vaak zo verguisd terwijl ze zoveel goed doen.

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Wat een ongelooflijk ingenieuze mierenmaatschappij!!

En een mooie foto!!

gr. Hanneke

Profielfoto van ansbissels
ansbissels

Die staat er prachtig op zo in z'n uppie

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's