Gewone Kegelbij

Profielfoto van daksaya
daksaya

Aan de vorm zag ik al dat het een bijzonder bijtje was. Thuis gekomen zocht ik naar de naam. Het bleek een zeldzame kegelbij te zijn (Rode Lijst). Dus toch niet zo gewoon.

Kegelbijen zijn koekoeksbijen die als gastheer vooral de behangersbijen (Megachile) of de Sachembijen (Anthophora) hebben uitgekozen. Zoals alle koekoeksbijen valt of staat hun voorkomen met de aanwezigheid van de gastheer. Zo gaat het bijvoorbeeld slecht met de Grote kegelbij die nu alleen nog van enkele locaties van de Kustbehangersbij (Megachile maritima) bekend is, terwijl de soort voor 1980 nog een ruime verspreiding over Nederland kende.
Kegelbijen zijn zwarte, kleine bijtjes met witte bandjes of witte driehoekige vlekken op het achterlichaam. Het rugschildje heeft aan de zijkant twee doorns. Kegelbijen hebben vleugels met twee cubitaalcellen (waarbij de tweede discoitaal-ader eindigt in de tweede cubitaalcel) en de kegelbij heeft sterk behaarde ogen. Het vrouwtje heeft het kegelvormige achterlichaam, het mannetje heeft zes tot acht doorns aan de zesde rugplaat. Alle in Nederland voorkomende kegelbijen staan op de Rode Lijst (RL).

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Ook heel mooi!
Profielfoto van DirkSlijkhuis
DirkSlijkhuis
Mooie opnames Paul.
Gr.Dirk
Profielfoto van SjanivanOphemert
SjanivanOphemert
Schitterende macro van deze zeldzame Kegelbij. Fijn deze info erbij. Groet sjani

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's