Gewone pissebed

Profielfoto van daksaya
daksaya

Oorspronkelijk zijn pissebedden zeedieren. De landpissebedden hebben de zee verlaten, maar hebben hun kieuwen behouden; deze zijn aanwezig in de vorm van aangepaste "poten" van het achterlijf waarmee de dieren in staat zijn zuurstof op te nemen uit hun omgeving. De kieuwen moeten altijd vochtig blijven omdat ze anders niet meer functioneren. Dit is de reden dat de pissebedden in een droge omgeving niet lang zullen overleven. Een tweede aanpassing aan het landleven is de manier waarop de jongen ter wereld komen. De uit de eitjes gekomen jongen blijven in een broedbuidel tegen de borst van de vrouwtjes zitten totdat ze een aantal keer verveld zijn, als ze zelfstandig worden zijn ze nog niet volwassen. Het zijn hiermee de enige kreeftachtigen die niet op water aangewezen zijn voor de eerste levensfasen van het nageslacht. Er zijn ook soorten die in zoet water leven, een bekende soort is Asellus aquaticus.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van daksaya
daksaya
@ bedankt voor je reactie Joke.
Het zijn interresante diertjes en ze laten zich niet makkelijk fotograferen. Ze zijn voortdurend in de weer om een donker vochtig schuilplekje te zoeken.
Ik heb ook een aantal foto's moeten schieten voordat ik een paar redelijke scherpe foto's had. Ze zijn verschillend van kleur en soms zijn ze zelfs blauw van kleur! Ik heb wat oude afgezaagde boomstammetjes in de tuin liggen waar ze tussen de schors zaten.

Gr. Paul
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Leuke vergadering! Interressante info. Ik heb toevallig gisterenavond na al die regen een kleine studie van een pissenbed gemaakt, wat een bijzondere diertjes en moeilijk scherp op de foto te krijgen.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's