Goudoogdaas (v)

Profielfoto van daksaya
daksaya

De vlieg wordt ongeveer 13 millimeter lang en is te herkennen aan de blauwgroene ogen die een mooie glans hebben en enkele kleine afstekende roodpaarse vlekjes. Het achterlijf lijkt enigszins op dat van een bij; geel met zwarte banden, en ook aan weerszijden van het verder zeer donkere borststuk komt de gele kleur terug. Aan de vleugels is echter goed te zien dat het geen bij is; de vleugelbasis is zwart en op iedere vleugelpunt zit een grote zwarte vlek. De vleugels kunnen niet op de rug over elkaar gevouwen worden.
De beet van de goudoogdaas is bijzonder pijnlijk en kan zwellingen veroorzaken. Het is geen steek met een angel maar een beet, want geen enkele vlieg heeft een angel zoals bijen. De daas zuigt bloed nadat ze met haar vlijmscherpe monddelen een wond heeft gemaakt. Ook bijt de daas niet ter verdediging, maar om de eitjes te voorzien van proteïnen, dus alleen de vrouwtjes bijten net als bij muggen. De mannetjes leven van nectar. De vrouwtjes zijn te herkennen aan de gescheiden ogen, bij mannetjes zitten de ogen dicht tegen elkaar aan. Met name in vochtig weer is de daas actief, zoals voor een regenbui. Meestal steekt ze niet meteen zoals een mug, maar zoekt eerst een geschikt plekje.
Bron: Wikipedia

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van kanjer
kanjer
Het zijn echte vervelende steken, maar het is een prachtig mooi insect De foto,s zijn heel erg mooi!!
Dank voor de informatie!

Hg
Frieda
Profielfoto van babohj
babohj
Nou Paul, ik heb een andere ervaring met dat steken. Meestal ben ik al gestoken tijdens het langsvliegen en neemt een daas niet eens de moeite om een lekker plekje op te zoeken. Bovendien zijn het zeer pijnlijke steken en heb ik er een week ellende van. Ga dus liefst een blokje om als ik er één zie. Blijft overigens een prachtig insect. Gr.Helga

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's