Deze zaten op mijn vensterbank. Het leek of het vrouwtje het mannetje ging doden maar dat is toch niet gebeurd.
Het groen kaardertje (Nigma walckenaeri) is een spinnensoort uit de familie kaardertjes (Dictynidae). De soortaanduiding walckenaeri komt van de arachnoloog Charles Athanase Walckenaer (1771 - 1852), die veel spinnensoorten heeft beschreven.
Deze kleine spin bereikt een lichaamslengte van ongeveer 3 tot 5 millimeter maar is toch de grootste Europese vertegenwoordiger uit de familie kaardertjes. De kleur is groen, en dient als camouflage op de bladeren waar de spin op leeft. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden door een roodbruin kopborststuk. De spin is door de groene kleur met weinig andere soorten te verwarren, de groene krabspin heeft een groenkleurig kopborststuk en poten maar een bruin en lichtomrand achterlijf.
Het groen kaardertje heeft een cribellum, een tot een soort kam omgebouwde spintepel die dient om zeer fijn spinrag te maken. Het groen kaardertje leeft op bladeren en bouwt een schuilplaats aan de bovenzijde van bladeren met omhoog gekrulde randen, die doet denken aan een tent. Ook in tuinen kan de spin worden aangetroffen.
Lees meer
Reacties (5)
Wat doen die spinnen toch altijd vreselijk moeilijk over voortplanting... met gevaar voor eigen leven. Maar dit beeldverhaal in je vensterbank staat er mooi op.
Heel mooi in beeld gebracht.
Gr. Paul
Henny ook het vrouwtje zat onder een wegje maar om de foto te kunnen maken heb ik dit met een pincet weggeplukt.gr Jan
En dat in je vensterbank! Leuk…
ik zie ze meestal alleen maar onder hun webje…
gr.Henny