harsbuilmot -bladroller-

Profielfoto van Barky
Barky

Marsmannetjes kennen we, maar Harsmannetjes vermoedelijk niet. Naaldbomen m.n. grove den is het ideale leefgebied voor Harsmannetjes.
Op de jonge takken van bomen kan men een spoelvormige zwelling aantreffen die aan één zijde bedekt is met een dikke klomp hars. Dit is het Harsmannetje: een gal die enkel op de grove den voorkomt en wordt veroorzaakt door de harsbuilmot, een bruingrijze nachtvlinder uit de familie van de Bladrollers. Ze wordt 16 à 20 mm groot en vliegt van mei tot juni.
De vrouwtjes leggen hun eitjes op jonge zijtakken van de grove den. Zodra het eitje uitkomt, begint de rups aan de schors van een takje te knagen. De grove den probeert haar knagende indringer af te houden door overvloedig veel hars af te scheiden. En net met deze hars, aangevuld met ontlasting en spinsel, bouwt de jonge rups een erwtgrote gal: het Harsmannetje. De rups weet de harsafscheiding zodanig te regelen dat zij in het midden van de gal kan leven. Binnenin de gal bevinden zich twee kamers: één voor de rups (om in te leven en te groeien) en een tweede om haar uitwerpselen in te deponeren. In het Harsmannetje voedt de rups van de Harsbuilmot zich met dennensappen.
Bron: Natuurpunt.be

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van SjanivanOphemert
SjanivanOphemert

Prachtig ,en leuk om te weten. Deze is mooi voor de fotowedstrijd Vreemde Vormen.

Profielfoto van BarBarryan
BarBarryan

Hoewel fantastisch op de plaat gezet, kan ik niets van dit "bolletje"maken. Maar goed dat je er zo'n goede uitleg bij hebt gegeven. Ga morgen eens kijken op ik iets kan vinden.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's