De hopwortelboorder zag ik op 30 juni jl. aan ons huis zitten. Dit is het vrouwtje, het mannetje heeft doorgaans witte vleugels, die aan de onderkant bruingrijs zijn. De mannetjes voeren tijdens de schemering een opvallende baltsvlucht uit, soms met tientallen tegelijk. Ze vliegen in een slingerbeweging boven een bepaalde plek heen en weer en verspreiden daarbij een soort bokkenlucht waardoor vrouwtjes worden aangetrokken. Die vliegen op hun beurt rechtstreeks op een mannetje af, waarna ze samen op de grond vallen. Parende exemplaren zijn bij het licht van een zaklamp gemakkelijk te vinden in lage vegetatie (bron: Vlinderstichting).
De rups leeft onder de grond en voedt zich met wortels en (ondergrondse) stengeldelen. De rups overwintert één- of tweemaal en verpopt zich tussen de wortels. Hopelijk is de hop die mijn man teelt voor zijn hobby, bierbrouwen, niet aangetast...
Rouveen, 30 juni 2023
Lees meer
Reacties (10)
Wilma, Een schitterende opname, gefeliciteerd met je mooiste.
gr, Gerard
Prachtige Mooiste, van harte!
Prachtige mooiste, proficiat
En nu ook van harte met deze mooiste!!
Prachtige foto en een mooie Mooiste!
vrgr Annelies V.
Nou een paar rupsjes moet je echtgenoot maar voor lief nemen ;). Zulke mooie vlinders in je tuin zijn ook wat waard. Mooi verhaal.
Dat is een prachtige vlinder!
Wat een prachtige vlinder.
Mooie foto.
Gr Jon
Prachtig.
Mooie foto en Info ...Wilma.
Grtzzz Harry