Hout schrapen

Profielfoto van daksaya
daksaya

Papierwesp bezig met hout schrapen dat ze gebruikt voor het bouwen van een nest.
Zoals hun naam al doet vermoeden, bouwen papierwespen* hun nest van papier. Dit is een speciaal soort papier dat ze zelf fabriceren. Hiervoor verzamelen ze vezels van planten en dood hout, die ze bijvoorbeeld van boomstammen, hekpalen en bouwmaterialen afknagen. Vervolgens kauwen ze het celluloserijke materiaal fijn en vermengen dat met hun kleverige, eiwitrijke speeksel. Nadat deze pulp is aangebracht, droogt die op tot licht maar stevig papier. Het speeksel van papierwespen heeft bijzondere eigenschappen waardoor het papier warmte kan opnemen en afgeven, zodat de broedcellen op koele dagen op temperatuur blijven.
De wespen kiezen zorgvuldig een beschutte plek uit waar ze hun nest stukje bij beetje opbouwen. Uiteindelijk ontstaat er een waterdichte raat van zeshoekige cellen die overdekt wordt door een bouwsel dat op een paraplu lijkt. De zeshoekige vorm is niet alleen sterk maar ook efficiënt. Wespen die in een vochtig klimaat leven, voegen meer speeksel toe om het nest extra waterbestendig te maken. Het nest hangt aan een steeltje en heeft een opening aan de onderkant. De methode die deze wespen gebruiken om papier te maken is trouwens niet schadelijk voor het milieu, terwijl de methode die mensen bij het maken van papier gebruiken vervuilend is voor lucht, water en grond.
Het is niet zo vreemd dat architecten en wetenschappers het product van de papierwesp bestuderen met het doel bouwmaterialen te ontwikkelen die extra licht, sterk en flexibel zijn en bovendien biologisch afbreekbaar.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van daksaya
daksaya
@ Petjoe
Ja, wij maken ook papier uit hout, met dit verschil dat het papier van de wespen niet schadelijk is voor de natuur (zie toegevoegde info.) Ze zijn dus echt slim!
Gr.Paul
Profielfoto van tometje
tometje
pracht in bilt gebracht ze zijn niet gek de wesp.
Profielfoto van petjoe
petjoe
wat een slim beest, want papier maken ze ook van houtvezels.

bedankt Paul


L.gr. Petjoe
Profielfoto van Moreau
Moreau
Prachtige mooie foto!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's