Keizersmantel, trekt langs “Bonte Wei”.

Profielfoto van will
will

Gisterenavond in het BBC tuinierders programma Gardeners' World gepresenteerd door Monty Don, werd een uitleg gegeven om nu een (wildflower meadow) gemengde bloemenborder van akkerkruiden aan te leggen in je tuinreservaat. Hij schrijft op zijn website: “In de afgelopen 50 jaar, hebben we gezien een enorme vermindering van het aantal wilde bloemen die groeien op het platteland, geschat wordt dat 1 op de 5 van onze inheemse planten in gevaar van uitsterven is. Dit, heeft op zijn beurt, bijgedragen tot een dramatische daling van het aantal bijen en andere bestuivende insecten, die van essentieel belang zijn voor de productie van onze groenten- en fruitproductie. Tuinen worden steeds meer en meer belangrijk als een bron van voedsel voor deze insecten en als onderdeel van nationale Gardening Week, de RHS moedigt ons allemaal aan om een wildflower patch te maken in een reserve hoek van onze tuin. Het beste is om een mix van bloemzaden te zaaien in plaats van afzonderlijke soorten, de insectensoorten prefereren liever verschillende stervormige bloemen. In de handel zijn zakjes bloemenzaden te koop voor nog geen 2 Euro, die een rijkmengsel bevatten van verschillende bloemzaden, die graag door vlinders en andere vliesvleugeligen worden bezocht. Ook bevat het mengsel een aantal kruiden met hetzelfde doel en als het geheel in bloei staat is het bovendien een lust voor het oog. Op dit moment als ik nu rond fiets in het buitengebied, zie ik langs verschillende agrarische akkers dat randen zijn ingezaaid met kleurrijke bloemen mengsels. Deze ‘idylles’ vlinderbanen en bijenweiden in mijn gemeente komen tot stand door overleg met de plaatselijke agrarische ondernemer, door het beschikbaar stellen van de grond, Stichting Landschap en Gemeente.
In 1911 bracht de Verkadefabriek voor het eerst het boek “DE BONTE WEI “ geschreven door Dr. Jac. P. Thijsse uit. In 1976 volgde een heruitgave. In het voorwoord TEN GELEIDE schreef Dr. P. Zonderwijk “Bij een blik op het grasland van nu kunnen wij ons nauwelijks voorstellen dat er enige tientallen jaren geleden zulke kruiden- (en bloemrijke) weiden waren. Zonder twijfel beschrijft Thijsse vooral de hooilanden, getuige allerlei genoemde plantensoorten die geen begrazing verdragen.”
Stelling; de tegenwoordige “BONTE WEI” is het kleur- en bloemrijke akkerrandlint in het agrarische landschap. Ik zou zeggen; allen aan de slag en tover je tuin om in een kleur- en bloemenrijke omgeving waar je in alle vlinders en bijen ook nog rustig kunt observeren en fotograferen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van riana5
riana5
mooie foto ben blij dat er toch nog meer mensen zijn die met de natuur begaan zijn
Profielfoto van joanne
joanne
Wat een fraaie foto en fijne info!
gr joanne
Profielfoto van Anthea
Anthea
Wij hebben al jaren een tuin voor alle gevleugelde vrienden vol met lokkende planten. Ook planten wij een aantal Muurbloemen(Erysimum) speciaal voor de bijen en vlinders, ze zijn er gek op! En ik kan mooie foto\'s maken van de bezoekers, echt mooi dus, twee vliegen in één klap!
Ik vind het een prachtige foto van de Keizersmantel!

Veel succes met je plan!

H.gr
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Prachtige foto en nu maar hopen dat er veel mensen gehoor geven aan je oproep. Mijn tuin staat al erg vol, maar ik voel er wel wat voor. Vorig jaar heb ik een grote pot vol phacelia gezaaid, maar daar zijn niet veel vlinders en/of bijen op afgekomen.
Profielfoto van EllyVersteeg
EllyVersteeg
Bij ons in de buurt noemen wij het gras in de weiden\"kunstgras\".Er bloeit geen bloemetje en het gras is helemaal dezelfde kleur groen.Daardoor zien wij minder insecten en als gevolg daarvan ook weer minder vogels.Maar ook hebben de meeste mensen in de tuin alleen maar stenen en dus weinig bloemen,zeker geen wilde bloemen.Laten wij hopen dat daar op den duur verandering in gaat komen.Trouwens prachtige foto.H.gr.Elly

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's