Kleine vos, steevaste bezoeker van soortenrijke- en kleurige bloementuinen.

Profielfoto van will
will

Vorige maand een bezoek gebracht aan een volkstuincomplex met verschillende ingerichte tuinen. Zowel bloemrijke- als moestuinen trof ik ter plaatse aan. Ook een kleine bijenstal maakte deel uit van het geheel. Daar zag ik deze mooi getekende kleine vos op de rode zonnehoed. Deze opvallende vlinder is oranje, met zwarte en gele vlekken op de voorvleugel en blauwe vlekjes langs de achterrand. De onderkant van de vleugel is donkerbruin. De vlinders voeden zich met nectar van verschillende soorten planten. In de zomer is de kleine vos een steevaste bezoeker van de zonnehoed.

De zonnehoed lokt bijen, hommels en vlinders. Ook andere vlindersoorten zoals: dagpauwoog, atalanta, gehakkelde aurelia, zelfs de keizermantel bezoeken graag de medicinale sierplant. De plant bekend als rode of purperen zonnehoed. Ook is er zelfs een crème wit variant. Hij groeit uit, tot een grote ‘bossige’ plant en wordt 70 tot 90 cm hoog. Zonnehoed staat graag in de zon, maar verdraagt ook lichte schaduw en gedijt op humusrijke, kalkhoudende grond. Opvallend zijn in de zomer de iets afhangende purperen bloemblaadjes, die een bruinrood bloemhart omgeven.

Vanmorgen lees ik de nieuwsbrief (30-09-2014) van de vlinderstichting, het artikel over de idylles “Feest voor vlinders, bijen en mensen” sprak me aan. Doet me gelijk denken aan al die hobby (volks) tuinierder en -ster, die bewust en onbewust hun tuintjes beplanten met –een gevarieerde schakering aan- rijk bloeiende plantensoorten. Die -kleine percelen aaneengrenzend- zorgen het hele jaar door, voor een bloemrijk habitat waar vlinders en bijen “ideaal” kunnen leven.

Op de (prachtige) website van Idylle kun je ook de aangelegde idylles volgen. Neem een kijkje en zie of de bloemen al bloeien, welke vlinders er gezien zijn en of de bijen hun weg weten te vinden of lees ander nieuws over de idylles. Nederland wordt steeds kleurrijker de komende jaren. Voor meer informatie over idylle bloementuinen klik op de weblink; http://www.vlinderstichting.nl/idylle/

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van Elsken
Elsken
Mooie foto!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's