Kleine wespenbok

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

De kleine wespenbok komt voor in Europa, Klein-Azië en Rusland en is in de Benelux een vrij algemene soort die vooral leeft in loofbossen en voornamelijk op boomschors en bladeren wordt aangetroffen. Hij behoort tot de familie boktorren en heeft een langwerpig lijf, vrij lange antennes en sprietige poten. De kleur is zwart met gele dwarsstrepen, hoewel er ook andere kleurpatronen voorkomen zoals geel met zwarte strepen en vlekken.
Deze boktor lijkt op een wesp, en dat is niet toevallig. De reden is dat veel vogels en andere predatoren de onschuldige kever met rust laten omdat de meeste dieren, net als mensen, een hekel hebben aan wespen. Dit imiteren van gevaarlijke of giftige soorten door niet-gevaarlijke soorten heet mimicry en komt veel voor in de natuur. De kleine wespenboktor heeft de wesp op diverse gebieden geïmiteerd;
De bouw lijkt, omdat het een boktor is, al een beetje op die van een wesp, omdat de poten, met name de achterpoten, langer zijn en het lijf smal en langwerpig. Deze soort heeft zelfs een vrij dichte beharing op het kopborststuk, op het achterlijf veel minder. Ook zijn de antennes minder lang dan bij de meeste soorten, heeft de achterzijde een punt (echter geen angel) en is het kopborststuk groot en rond.
De kleuren: vanwege de zwarte basiskleur, de gele dwarsstrepen die zelfs doorlopen op de buik, roodbruine poten en antennes in dezelfde kleur maar met een zwart uiteinde;
Ook de vlucht is afgekeken, deze boktor vliegt niet recht op het doel af maar zigzagt een beetje;
Het gedrag is zeer beweeglijk en druk; hij is altijd in beweging, loopt net zoals wespen een beetje zijwaarts en zwaait onrustig met de antennes.
Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
Prachtige macro opnames Jan.
Profielfoto van bastet
bastet
Mooi Jan, het geel van de wesp en de bloemen, fraai geheel !

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's