Krompootdoodgraver

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Krompootdoodgraver
Op de foto zie je een krompootdoodgraver. Dit zijn kevers uit de aaskevers familie. De krompootdoodgraver (voorheen gewone doodgraver) is te herkennen aan het overwegend zwarte lichaam, met twee brede vlekkerige oranje dwarsbanden op de dekschilden en opvallende, roodoranje uiteinden van de tasters. Ze worden maximaal 2,5 centimeter groot en hebben een lichte beharing.
De mannelijke kever zoekt met zijn goede reukvermogen naar een kadaver. Zoiets gevonden, dan scheidt hij vervolgens lokstoffen voor de vrouwtjes af door het achterlijf in de lucht te steken. Vaak begraven ze met een aantal krompootdoodgravers zo'n kadaver. Als het kadaver onder de grond zit, ontstaat er een gevecht en blijft de sterkste over. Na paring met een vrouwtje, wordt het mannetje verjaagd. Deze kever voedt zich hoofdzakelijk met aas, maar ook met mest en andere insecten. Het kadaver betreft vaak een muis of een vogel en wordt in een ronde kamer begraven, waarna het vrouwtje een zijgangetje graaft en in een speciaal kamertje de eitjes afzet, dit zijn er enige tientallen. Ze komen binnen een week uit, waarna de larven door de gang naar het aas kruipen. Ze worden opgewacht door de moeder die ze middels stridulatie lokt met kleine tjirpgeluidjes. De eerste tijd leven de larven van door de moeder voorverteerd voedsel in een soort kraamkamer. Na ongeveer een week verlaten de larven het kadaver en verpoppen in de grond. De poppen komen in hetzelfde jaar al uit en er kunnen zich meerdere generaties per jaar ontwikkelen. De gewone doodgraver wordt vaak in de zomer gezien, maar komt het hele jaar voor. De op de foto aanwezige diertjes op de krompootdoodgraver zijn dus waarschijnlijk poppen van de doodgraver.

Stridulatie is het produceren van geluid door bepaalde lichaamsdelen langs elkaar te strijken. In de praktijk slaat het voornamelijk op insecten die geluiden produceren om het andere geslacht te lokken. Het zijn vaak de mannelijke exemplaren die striduleren om vrouwtjes te lokken. In veel gevallen kunnen ook de vrouwtjes geluid produceren maar ze doen dit alleen bij de balts; als er reeds een mannetje is genaderd.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van bastet
bastet
Wat een interessant verhaal, hij/zij loopt dus met de komende generatie op de rug rond.
Prachtige foto ervan !!

Gr. Erie
Profielfoto van janjoost
janjoost
Recycle werk
Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
Staat er weer mooi scherp op.
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Hij vervoert een heel volkje. Mooie foto, goed verhaal!
Profielfoto van lammie-ja
lammie-ja
Mooie foto van deze kever met lifters op de rug.
Profielfoto van daksaya
daksaya
Mooie foto met goede info!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's