Een Lapsnuitkever , aangetroffen op de rand van een potplant.
Waarschijnlijk in de aarde gezeten en nu op roof.
Ze komen zeer algemeen voor bij bosranden en in tuinen. Je komt ze ook tegen in woningen, omdat ze vaak in tuinpotten voorkomen en daar dan ook hun eitjes leggen. De kever
is zwart van kleur, met vaak enkele lichtere plekjes op de dekschilden. Deze vlekken worden veroorzaakt door een onregelmatige fijne beharing die geelbruin van kleur is. De lengte is ongeveer 9 tot 11 millimeter en deze soort is te herkennen aan de sterk gegroefde, korrelige dekschilden, het zeer bolle achterlijf en de voor alle snuitkevers karakteristieke verlengde kop.Het is een erg sloom dier, dat niet snel kan rennen en niet kan vliegen. Deze soort heeft zeer goed ontwikkelde klauwtjes, waarmee de snuitkever zich stevig vast kan houden aan allerlei voorwerpen. De kever laat zich echter snel vallen zodra hij gestoord wordt en is daarna haast niet meer te vinden. Het is een kever die het hele jaar door gevonden kan worden, en in tegenstelling tot de meeste kevers, die maar kort leven, kan deze soort enkele jaren oud worden.De larve leeft ondergronds van plantenwortels en overwintert in de bodem. In principe veroorzaakt de larve in de tuin nauwelijks schade, maar in bloempotten of plantenkwekerijen waar soorten worden gekweekt die deze kever graag lust is o.a. Coniferen en Rododendrons, het is een zeer schadelijke soort. De larve eet wortels, de volwassen kever veroorzaakt ontsierende hapjes in bladeren.
Lees meer
Reacties (14)
wat een Lapzwans.... maar super mooi beestje
l.gr.Petjoe
Mooi beestje en hij staat er goed op!
gr. Hanneke
Prachtig gefotografeerd Helga deze Kever, met het lijkt wel bruine suiker op zn rug.
vr.gr.sjani
Mooi vastgelegd, ik zie ze nooit.
hgr. Gert
Heb inmiddels uitgevonden waar je de tekst van gekopieerd hebt, Helga. Het is is wel netjes om altijd even de bron te vermelden. Dat stuk gaat over een Gegroefde lapsnuittor.... en die staat niet op jouw foto.
Heb je er nog meer foto´s van, een waarop de dekschilden beter te zien zijn?
Jammer dat je de vraag niet even op Forum het hebt gesteld...want de discussie hoort hier eigenlijk niet thuis. Maar ik zie en weet ook dat je graag de juiste naam bij de foto plaatst. Vandaar.
Nee, in de hoek van Bruine zuringkever moet je deze niet zoeken. Volgens mij in de hoek van Otiorhynchus .
Belangrijk ook is op welke plant, maar je zou hem onder de microscoop moeten leggen om meer zekerheid te verkrijgen. Dus Helga, heb je hem nog?
De laatste decennia zijn er stuk of wat nieuwe soorten in Nederland gevonden die met buitenlands plantenmateriaal zijn binnen gekomen en zich deels hier hebben weten te handhaven.
Lijkt veel op de bruine zuringsnuitkever, maar die is helemaal bruin. Mooie vondst Helga. Hij staat er ook goed op. Gr.Paul
Goed gespot. Gr. Jan
Hij liet zich nog even niet vallen voor de foto. Wat een mooi kleurtje heeft deze, past mooi bij de bloempot !!
Bijzonder dat hij wel enkele jaren oud kan worden.
Van dit ex. heb ik nog nooit afbeeldingen gezien en ben benieuwd of je in hem in een nieuw aangeschafte plant vond...wil er wel even meer van weten. Heb je hem bewaard? Ik ken wel iemand die er waarschijnlijk onderzoek naar zou wil doen, dus bewaar je hem nog even aub? Onderwijl probeer ik uit te vinden wat voor kever dit is. Waar vond jij een naam?
Welke Lapsnuitkever, Helga? Heb je er een Latijnse naam bij?
Stoer beesje . Sfeervol in actie genomen. Top - groet