Larve

Profielfoto van daksaya
daksaya

De larven van dansmuggen leven in het water en in tegenstelling tot de larven van steekmuggen, die aan het wateroppervlak drijven, leven ze in de modderbodem. De larven van steekmuggen moeten vrijwel constant ademhalen en bevinden zich daarom dicht bij het wateroppervlak. De larven van dansmuggen hebben een rood zuurstofbindend eiwit waaraan de rode kleur te danken is. Omdat de eiwitten zuurstof binden is de rode muggenlarve in staat om een voorraad zuurstof op te slaan in de lichaamsvloeistof. Rode muggenlarven kunnen hierdoor in sterk vervuild en zuurstofarm water leven. Ook hoeft de larve slechts af en toe naar de oppervlakte te 'zwemmen' om verse zuurstof te halen. Bij het bereiken van het wateroppervlak maakt de larve kronkelige bewegingen en valt behoorlijk op. De rode muggenlarve is dan zeer kwetsbaar voor predatoren, zoals stekelbaarsjes en de larven van de groene kikker.
Rode muggenlarven hebben een grote tolerantie voor verschillende omstandigheden. Ze voelen zich thuis in zowel zoet en matig brak water, het water kan stilstaand of stromend zijn, en ook het zuurstofgehalte is voor de larve niet van belang. De larven voeden zich met de wortels van waterplanten en organische afzettingen op stenen. Het langwerpig lichaam heeft enkele achterpoten, maar dit zijn geen echte poten. De staart bevat haren en de mond is met twee borstelringen bezet. De larve verlaat soms de bodem om naar het wateroppervlakte te gaan. De larven verpoppen in hun schuilplaats, waarna ze naar de wateroppervlakte drijven.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van Martie
Martie
Getsssss maar als foto microscopisch goed gelukt!!!
Wat mijn laatst ge-uploade foto\'s betreft( schorpioenvlieg en sprinkhaan enzo, die zijn voor de \'kalenderwedstrijd\'.
Het zijn oudjes. *oeps*
Ik had geen puf om mijn eigen archiefje hier na te pluizen.
Vandaar gewoon opnieuw hier neer gezet.
gr. Mart
PS: ik geniet ook van je nwe toestel :-)

Profielfoto van daksaya
daksaya
In dit geval is het bakje (oude wokpan) mijn vijver :) Maar dat is voldoende, want die beestjes zijn toch erg klein! Gr. Paul
Profielfoto van kijken
kijken
Een heel leuke bezigheid om een bakje water uit je vijver te bekijken ...wat daar allemaal in krioelt en beweegt.......!!!!!
En heel leuk is om de dans mugjes te fotograferen tijdens hun dans in de lucht.....is me al een keer gelukt!De mannetjes storten zich dan op de vrouwtjes ( hun dans..) Is het geen wonder al dat kleine grut !!!!
Profielfoto van tometje
tometje
prachtige scherpe foto en goede interessante info.
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Dat heb je mooi, duidelijk, op de foto gezet! Interressante info...!
Gr.hennyP.
Profielfoto van noortjerussel
noortjerussel
IEK! Maar wel heel mooi gefotografeerd!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's