Muntvlindertje

Profielfoto van ilophotography
ilophotography

Het muntvlindertje (Pyrausta aurata) is een dagactieve vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De muntvlinder lijkt veel op het purpermotje (Pyrausta purpuralis).

Dit vlindertje komt verbreid voor in Europa, Afrika en Azië. Men vindt ze, meestal in talrijke mate, terug op zonnige plaatsen zoals droge weidegronden en grasvelden. In Nederland en België komt de soort vrij algemeen voor.

Het is met een spanwijdte van 10 tot 15 millimeter een zeer klein vlindertje. De vlinder lijkt sterk op het purpermotje dat net iets groter is. De waardplant is zoals de naam al doet vermoeden munt. De vliegtijd is van eind april tot eind september. Het muntvlindertje vliegt in twee overlappende generaties per jaar van april tot september.

De rups is donkergroen met zwarte vlekken en leeft op wild kattenkruid (Neparia cataria) en andere geurige lipbloemigen zoals citroenmelisse (Melissa citronalis). De rupsen uit de tweede generatie overwinteren op deze planten en verpoppen zich nadien in een spinsel in de grond

Bron: wikipedia

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van joanne
joanne
Heel mooi muntvlindertje,oogje mooi scherp!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's