Onbekende insect

Profielfoto van HarryD
HarryD

Wie kan mij vertellen wat dit voor een insect is?

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van hadierene
hadierene
Populierenwespvlinder (Paranthrene tabaniformis)
De populierenwespvlinder onderscheidt zich van de andere wespvlinders in de Benelux door de grotendeels ondoorzichtige donkere voorvleugel.
Familie
wespvlinders (SESIIDAE)
Kenmerken
Voorvleugellengte: 14 mm. Te onderscheiden van alle andere Nederlandse wespvlinders door de grotendeels ondoorzichtige, donker getinte voorvleugel.
Voorkomen
Een weinig waargenomen, maar vermoedelijk vrij gewone soort die verspreid over het land voorkomt en op sommige plaatsen talrijk is. Blijkt bij onderzoek met feromoonvallen massaal voor te komen in populierenplantages in bijvoorbeeld Flevoland; zonder feromoonpreparaten is deze soort echter moeilijk te vinden.
Habitat
Lanen en bossen met populieren; soms ook wilgenstruwelen.
Waardplanten
Vooral populier; bij afwezigheid van populier soms wilg.
Vliegtijd en gedrag
Juni-juli in één generatie, met een uitloop tot begin september. De vlinders worden geregeld op bloemen aangetroffen en kunnen gemakkelijk worden gelokt met feromoonpreparaten.
Levenscyclus
Rups: juli-mei. De rups overwintert tweemaal. Meestal worden de eieren gelegd in een twijgoksel of op een bladrand van de waardplant. De rupsen boren zich bij voorkeur een twijg in op plaatsen waar de bast is beschadigd. Van daaruit wordt een tunnel door het binnenste van de twijg geboord waarbij een spoelvormige gal ontstaat waarin de rups overwintert en zich in mei verpopt. De eieren kunnen ook op de stam worden afgezet; in dat geval foerageert de rups onder de bast of in de wortels en verpopt zich net onder de bast.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's