Oorworm

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Oorwormen of huidvleugeligen (Dermaptera) zijn een orde van gevleugelde insecten.
Er zijn ongeveer 1800 soorten oorwormen beschreven; in vergelijking met andere insecten vormen de oorwormen een relatief kleine groep.[1] In tegenstelling tot de meeste insecten zijn de oorwormen weinig gespecialiseerd. Alle oorwormen zien er ongeveer hetzelfde uit, alleen de kleuren en afmetingen kunnen enigszins verschillen.
Oorwormen zijn typische kruipende insecten. Hoewel ze in aanleg vier vleugels bezitten, vliegen ze zelden tot nooit. Oorwormen houden zich op in plantendelen zoals bloemen, achter loszittende boomschors en onder bladeren. Ze verkiezen een vochtige omgeving omdat ze gevoelig zijn voor uitdroging. De meeste soorten zijn alleseters die leven van plantendelen, dood materiaal en kleine diertjes. In Europa is de bekendste en meest algemene vertegenwoordiger de gewone oorworm (Forficula auricularia).[2] Deze soort komt in België en Nederland algemeen voor, daarnaast komen er nog enkele minder algemene soorten oorwormen voor.

Op enkele uitzonderingen na hebben alle oorwormen twee karakteristieke tangachtige aanhangsels aan het achterlijf. Ze worden hierdoor wel als 'eng' beschouwd omdat ze met de aanhangsels zouden steken. De achterlijfsaanhangsels worden weliswaar bij verstoring omhoog gehouden maar hebben voornamelijk een afschrikkende functie. Een oorworm kan niet steken met de aanhangsels zoals angeldragende insecten dat doen. Een 'kneep' van een oorworm is bij de mens wel voelbaar maar zal geen verwondingen toebrengen
Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Super scherp!
Mooie \"dreig\"houding van deze Oorworm.

Gr.hennyP.
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Wat staat hij er weer super scherp op. Prachtig.
Profielfoto van petjoe
petjoe
Heel mooi als ze maar niet in mijn oor knijpen hih
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Ik heb het niet zo op deze kruipers, maar het is een mooie foto en goed verhaal!
Profielfoto van bastet
bastet
Duidelijk, foto en info!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's