Op een houtje bijten

Profielfoto van daksaya
daksaya

De geschiedenis van een wespennest begint in feite in de herfst van het jaar, voorafgaand aan de bouw. De jonge koninginnen verlaten in het najaar het nest waarin ze opgegroeid zijn, paren en zoeken een schuilplaats voor de winter in holle bomen, op zolders en onder afdakjes. de koningin houdt zich met haar kaken vast aan de vezels van eeen ruwe balk of iets dergelijks en blijft daar gedurende 6 of 7 maanden onbeweeglijk hangen. Laat in het voorjaar komt de koningin weer te voorschijn en gaat op zoek naar een spleet in de grond of een oud muizeholletje onder boomwortels. Als ze een geschikt holletje gevonden heeft, graaft ze dit verder met haar kaken uit tot een holte, waarin het nest gebouwd kan worden. Als bouwmateriaal voor het nest gebruikt de koningin houtvezels, die ze van een paaltje van een hek of een oude boom afknaagt. De houtvezels worden fijngekauwd en met speeksel vermengd. Tijdens de bouw zien we de koningin regelmatig naar de nestholte vliegen met een balletje fijngekauwde houtvezels dat bovenin de nestholte aan de wortels van een boom of struik wordt vastgeplakt, waar het verhardt tot een soort papier of karton. Als een voldoende stevige aanhechting is gemaakt, wordt daaraan een steel gemaakt. Daaraan maakt de koningin een raat van enkele zeshoekige cellen, die aan de onderkant open zijn. De koningin legt vervolgens in elke cel een ei en bouwt om deze eerste raat een papieren omhulsel zo groot als een pingpongbal, met een opening aan de onderzijde.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (9)

Profielfoto van Anthea
Anthea
Mooie info en een prachtige foto Paul!

V.gr van
Profielfoto van janjoost
janjoost
Super.
-gaaf beesje
Profielfoto van joanne
joanne
Schitterende foto en wat een mooi verhaal bij deze foto.
Profielfoto van kanjer
kanjer
Prachtige foto en dank voor het zeer interessante verhaal!!

Ik ben eigenlijk best bang voor wespen, maar dat komt mede omdat ik allergisch ben voor wespensteken. Het is mij wel opgevallen dat er hier in Zuid-Holland de afgelopen paar jaar, veel minder wespen aanwezig zijn. Voor mij persoonlijk wel zo prettig maar voor de natuur is het natuurlijk een heel slecht signaal.....

Hg
Frieda
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Mooi verhaal, mooie macro...!
Ik ken dat, de deur van ons schuurtje in de achtertuin is een keer kaalgeschraapt door een wesp!
En in het schuurtje werd een prachtig bouwsel gemaakt!
Toen ik na de vakantie het schuurtje inging viel er een Wesp achter mijn bril...en stak mij in mijn ooglid...!

Gr.hennyP.
Profielfoto van bastet
bastet
Wederom een heel mooie plaat en heel interessante info. Het zijn fascinerende beestjes, zag ze vaak op mijn schutting, hele groeven zijn erin gegraven !
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Fantastische info, wat gebeuren er toch wonderlijk mooie dingen om ons heen!
Prachtige foto!
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
Goede opname en info. Gr. Jan

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's