Runderdaas

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

De grote runderdaas is een forse daas met een lichaamslengte van 19 – 24 mm en een vleugelspanwijdte tot 40 mm. De basiskleur is bruin tot zwartbruin met onduidelijke lengtestrepen op het borststuk. De kop bestaat bijna geheel uit de grote ogen die een groene weerschijn hebben. Slechts een smalle middenstreep van de kop en het gedeelte bij de mond blijven vrij. De vleugels zijn doorschijnend en liggen in rust licht dakvormig. Het achterlijf is langs de middenlijn licht gevlekt. Deze daas is een algemene verschijning op weiden en bij bossen. Hij vliegt van mei tot in september.
De vrouwtjes steken vooral runderen en paarden, soms ook mensen. Met hun speeksel spuiten zij een stollingsremmende stof in de wond. De steek bloedt daardoor soms nog na.
Tijdens de vlucht laten ze een luid brommend geluid horen dat het slachtoffer verontrust. De mannetjes steken niet maar zijn bloembezoekers.
De eitjes worden in de nabijheid van water op planten gelegd. De larven leven in het water of in een natte bodem, waarin zij ook overwinteren. Ze voeden zich met rottend organisch materiaal en met kleine dieren, die ze met ingespoten gif doden. Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van AdBakker
AdBakker
Schitterend !!!
Ik vind de ogen altijd heel mooi..

Gr. Ad.
Profielfoto van bastet
bastet
Staat er mooi op maar ben niet dol op ze en vooral de paarden niet ! Goeie info !!
Profielfoto van JanetBos
JanetBos
Ik probeerde al eerder je foto's nog eens te bekijken. Dat is nu bij jou gelukt :-)

Leuk om te zien.
vr.gr.
Janet
Profielfoto van janjoost
janjoost
Lekker volkje, mooi inkijkje!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's