Sergeant-majoortje, een microvlinder met een 'rang'.

Profielfoto van will
will

In de zomermaanden kijk ik naar vlinders in de tuin en parken. Zie ik dezelfde- of zijn er nieuwe soorten bijgekomen voor mijn soortenlijst. Ook nachtvlinders zijn boeiend. Wanneer je ze lokt met een felle lamp of op ‘smeer’ een zoetmiddeltje dat je tegen de avond op een stam van een boom smeert. Als je ze dan ziet verwonder je over de vorm, kleur en de hoeveelheid aan soorten. Maar er is nog een groep interessante vlinders namelijk de Micro’s. Kleine vlinders van nog geen 1cm groot. De groep nachtvlinders omvat in Nederland ca. 800 en op de Microvlindersite is overzicht van 49 families met 1473 soorten.
Dit minivlindertje draagt de naam Sergeant-majoortje Grapholita compositella (Fabricius, 1775) met een vleugelspanwijdte van 9-10 mm. Hij of zij draagt bij de schouder epaulet van een sergeant-majoor (alleen bij marine en luchtmacht) vertoont deze vier strepen, overeenkomstig met de vier lijntjes die deze soort toont nabij de onderrand van de voorvleugel. In rusthouding in principe op de 'rugzijde'. De vlinders vliegen overdag en zijn te vinden in korte grazige habitats. Ze zijn op hun vleugels in mei en juni en in augustus. De waard- of voedselplanten; Klaversoorten. Gewone klavers (Trifolium), rolklaver (Lotus) en rupsklaver (Medicago) (Razowski, 2003a). Meer lezen over deze Nachtelijke vlinders en Micro’s, zoek in de beschikbare veldgidsen of op het web; http://www.microvlinders.nl de atlas van de kleinere vlinders. Ook op de site van de Vlinderstichting is veel informatie te vinden over Nacht- en deze Mini vlinders.
Ook in 2017 is weer een Nationale Nachtvlindernacht: op vrijdag 25 en zaterdag 26 (en zondag 27) augustus 2017, zie site; http://www.nachtvlindernacht.nl/

Met ‘gevederde’ Groet, WiLL

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's