Overleven

Profielfoto van daksaya
daksaya

Deze zweefvlieg zag ik eerst over de grond lopen. Er zat niet veel energie in en bewoog zich langzaam voort. Ik heb hem op een bladsteel gezet, maar kon nauwelijks op zijn pootjes staan.

Zweefvliegen zijn zomerdieren. In de herfst zie je ze nog maar weinig. Voor de meeste soorten zit het er op: er is gepaard, de eieren zijn gelegd, het leven is voorbij. De vliegen sterven, hun larven overwinteren en pas in het voorjaar komen nieuwe zweefvliegen tevoorschijn. Maar op een zonnige herfst- of winterdag blijken er toch nog een paar te zijn: een blinde bij (Eristalis tenax) zit zonnend op een geel herfstblad, een snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus) snoept van de bloemen van een klimop. Hebben deze zweefvliegen zich vergist? Zijn ze niet te laat om hun leven nog zin te geven?
De blinde bij en de snorzweefvlieg zijn twee van de weinige soorten zweefvliegen die als volwassen vliegen de winter doorbrengen. In de herfst vindt de paring plaats, waarna de mannetjes sterven. Bevruchte vrouwtjes zoeken een droog en beschut plekje op om de winter door te brengen, bijvoorbeeld achter boomschors of in muurspleten. Soms zitten ze met tientallen tot honderden bij elkaar in bunkers, gierkelders of grotten. Op zonnige herfst- en winterdagen verlaten sommige vliegen hun schuilplaatsen om zich te warmen in de zon, schijnbaar in de hoop dat het voorjaar is aangebroken.
www.naturetoday.com

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van janjoost
janjoost

'the only way is up' ≖‿≖ Mooie plaat, info en overlevers-verhaal

Profielfoto van gaklaasse
gaklaasse

Mooi met scherpte en diagonaal

Gr. Gerard

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker

Deze was nog een beetje té vroeg…beter nog maar even wachten…

gr.Henny

Profielfoto van Anthea
Anthea

Prachtig verhaal bij een mooie snorzweefvlieg die het niet meer ziet zitten maar de moed niet opgeeft om Paul niet teleur te stellen .

Prachtig Paul, en een goede daad!

Gr.Anthea

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's