Springspin

Profielfoto van daksaya
daksaya

Springspinnen (Salticidae) zijn een familie van spinnen bestaande uit 5423 soorten in 575 geslachten met zeer goed ontwikkelde voor-middenogen die op het gezicht jagen en hun prooi bespringen. Ze spinnen geen web maar gebruiken wel een spinragdraad om zichzelf te zekeren voor ze een sprong wagen. De ogen reflecteren in het donker als er licht op valt.
Het visueel systeem van springspinnen is het hoogst ontwikkeld van alle soorten spinnen en wellicht zelfs van alle geleedpotigen. De ooglens van de voor-middenogen is van goede kwaliteit en maakt scherpe afbeeldingen op het netvlies, dat vier lagen lichtgevoelige cellen bevat die voor licht van verschillende golflengten gevoelig zijn, waarbij de cellen voor de langste golflengten (die het minst worden gebogen door de lens) ook het verst van de lens af liggen. Springspinnen kunnen hun netvlies bewegen met een stelsel van een zestal spiertjes, waardoor het gezichtsveld van de voormiddenogen veel groter wordt dan het anders zou zijn (van ca 10 naar bijna 60 graden). Hoe goed springspinnen zien blijkt ook uit het feit dat ze op 20-30 cm afstand soortgenoten van andere soorten spinnen kunnen onderscheiden.
Een bijzonderheid is dat alleen van sommige springspinnen bekend is dat ze deels leven van nectar, alle andere spinnen zijn carnivoor.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van kanjer
kanjer
Schitterende foto, Paul!!
Dank voor de interessante info!!

Hg
Frieda
Profielfoto van Anthea
Anthea
Ze zijn ook zo grappig, je kan met je wijsvinger een rondje om hen heen trekken en dan gaan ze helemaal mee of ze springen op je hand, heel leuk en er gebeuren geen nare dingen. Wat een uitleg heb je erbij Paul, heel interessant, ik denk niet dat hij langs Hans Anders hoeft!! Grapje!! H.gr van
Profielfoto van geugjesRia
geugjesRia
Hé.. wat een foto! en wat een interessante info!
Profielfoto van tometje
tometje
bedank voor informatie. dezen spin ken ik niet die hebben nog al groten ogen heel apart .
mooi opnamen.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's