Strontje in het oog

Profielfoto van daksaya
daksaya

De strontvlieg (Scathophaga stercoraria) is een insect uit de familie drekvliegen (Scathophagidae).[1] Andere namen zijn ook wel gele strontvlieg of drekvlieg. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1758 door Linnaeus.
Deze 5 tot 10 millimeter lange vlieg is geel tot oranje van kleur, de vrouwtjes zijn vaak meer grijs of groen. De vlieg heeft aan de onderzijde een gele, dichte en korte beharing, en op de bovenzijde en de poten een langere, zwarte beharing. De ogen zijn rood en kenmerkend zijn de tasters die erg kort zijn maar recht naar voren steken.
De strontvlieg leeft niet van mest maar van nectar, en af en toe wordt ook een ander insect gegrepen, meestal andere vliegen. Deze worden met de zuigsnuit leeggezogen. De vlieg komt vrijwel overal in Europa voor, en ook in Noord-Amerika en Azië. De soort vlieg is een bekende verschijning in graslanden en heidevelden, ook wel in tuinen maar vooral in de buurt van runderen die benodigd zijn voor de voortplanting, althans de mest ervan. De strontvlieg is van april tot oktober te zien en overwintert als imago.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van petjoe
petjoe
Wat een drekverhaal !

Mooi mooi
Profielfoto van Katinkal
Katinkal
Mooie foto. Interessant verhaal, Katinka
Profielfoto van daksaya
daksaya
Ja, dat klopt Henny! Leuk dat je dat nog even vermeld!

gr.Paul
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Wat ik ook wel leuk vind bij het verhaal dat de eitjes een soort van \"vleugeltjes\" hebben zodat ze niet weg kunnen zakken in de mest!
Ik heb dat geloof ik eens een keer bij een ingestuurde foto van een Strontvlieg geplaatst!
Gr.hennyP.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's