Viervlek

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Viervlek
Spanwijdte vleugels 65-80 mm, mei-augustus
Kenmerken: Algemene oranjebruine libel met een relatief kort en plat achterlijf, spanwijdte vleugels 65-80 mm, mei-augustus. In het verleden zijn er zwerfvluchten geweest van miljoenen dieren. De agressieve mannetjes verdrijven rivalen met snelle aanvalsvluchten, bijvoorbeeld vanaf een dode stengel.
Viervlekken hebben een prachtige tekening van gele aders en zwarte vlekken op hun vleugels. Ze zijn 4 tot 5 cm groot, mannetjes en vrouwtjes hebben een gelijke tekening. De ogen zijn bruin en de snuit is witcreme.
De larven overwinteren twee of drie keer in het water, soms maar één keer. Uitsluipen gebeurt van eind april tot half juli. Uitsluipers zijn te vinden rond de waterkant in ongeveer een strook van 1,5 meter vanaf het water. De larven kruipen uit het water en kunnen tot wel een meter hoog klimmen. Dan voltrekt zich de metamorfose: de huid barst open en de volwassen libel met vleugels kruipt uit het oude omhulsel. De lege huls blijft achter op de plant. In deze periode zijn de diertjes erg kwetsbaar, denk maar eens aan vogels en kikkers die graag een verse libel lusten.
Jongere dieren zijn meer oranje van kleur en worden met een paar dagen bruingrijzig . Ze vliegen naar de vegetatie niet ver van de poel en jagen daar op insecten. Oudere viervlekken verblijven veelal bij het water om zich daar voort te planten. Ze vliegen alleen bij zonnig en warm weer.
Voorkomen: Bij stilstaande wateren met een rijke waterplantvegetatie. Hoogste dichtheden in voedselarme vennen en hoogvenen.
Levenswijze: De viervlek heeft een voor libellen zeer korte paringsduur, die slechts enige seconden duurt en die uitsluitend in de lucht plaatsvindt. Direct na de scheiding begint het vrouwtje eieren af te zetten ze doet dit in de vlucht, net als bij de rombouten. Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van MarijkeS
MarijkeS
Het begin is al zo mooi prachtige serie.
Maar deze wat een geweldig mooie foto van deze prachtige libel.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's