Zien er net zo uit als LHB met stippen
allen hebben deze wilgenhaantjes 20 stippen
Het wilgenhaantje
Het gevlekt wilgenhaantje of twintigstippelig wilgenhaantje (Chrysomela vigintipunctata) is een keversoort uit de familie bladkevers (Chrysomelidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1763 gepubliceerd door Giovanni Antonio Scopoli.[1]
Het 20-stippelig of gevlekt wilgenhaantje behoort tot de familie van de bladkevers. De kleur van het dekschild kan grijswit, geel of rood zijn waardoor deze kever heel vaak wordt verward met lieveheersbeestjes. De larven van het wilgenhaantje lijken trouwens van vorm ook op de larven van lieveheersbeestjes.
Je vindt ze vooral op loofbomen zoals berk, populier en vooral wilgensoorten. Zowel de larven als de kevers voeden zich met bladeren en kunnen op korte tijd de hele boom leegvreten. Enkel de nerven blijven over. Dit doet zich voor in de maand juni. Meestal heeft het wilgenhaantje maar één generatie per jaar. Hoe warmer het is, hoe massaler ze voorkomen.
Het wilgenhaantje kan je niet met een bestrijdingsmiddel aanpakken gezien de bomen meestal te hoog en te omvangrijk zijn om bespoten te worden. Bovendien dood je dan ook de nuttige insecten die aanwezig zijn en die heb je juist nodig. Belangrijk is de biodiversiteit in je tuin vergroten zodat je zoveel mogelijk nuttige insecten en vogels aantrekt die de eitjes en larfjes lusten. De bomen – zeker wilgenbomen - herstellen zich redelijk snel na de vraat.
Lees meer
Reacties (7)
Koddige beesjes. Mooie foto.
Ze zijn mooi! mooie foto ook!
groet Hanneke
Nog nooit gezien Ans, prachtige foto.
Lieve groeten, Marjon
Leuk zo'n familietafereel. Het levert een fraaiie foto op.
vrgr Annelies V.
Je hebt deze nimfen van de zuidelijke groene schildwants mooi op de foto gezet,
Tip: Je kunt op Obsidentify opzoeken wat je hebt gefotografeerd.
Dit zijn geen wilgenhaantjes maar nimfen van de zuidelijke groene schildwants.