Wolzwever

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

De gewone wolzwever (Bombylius major) is een vlieg uit de familie wolzwevers (Bombyliidae).
De soort lijkt op een hommel of bij, hoewel deze laatsten vliesvleugeligen zijn, dus geen familie. Deze gelijkenis is geen toeval, maar berust op mimicry; het verschijnsel dat ongevaarlijke soorten op minder onschuldige soorten lijken, zoals ook voorkomt bij de verwante zweefvliegen. Wolzwevers hebben namelijk geen angel, maar hommels en bijen wel. Dieren die graag vliegen eten, maar hommels of bijen vrezen en ontwijken worden zo misleid door de wolzwevers.
Toch is het verschil niet moeilijk te zien, vooral als er gegeten wordt; de gewone wolzwever eet nectar uit bloemen en blijft dan doodstil 'hangen' in de lucht. De wolzwever is ook veel behendiger dan hommels en bijen die een beetje zigzaggend vliegen en niet stil kunnen hangen in de lucht. Eigenlijk is van hangen geen sprake; hoewel de vlieg stil lijkt te staan slaan de vleugels zo'n 300 keer per minuut. Daardoor doet deze soort qua vlieggedrag aan de kolibrie denken. Overigens is er ook een vlindersoort die deze goede vliegeigenschappen heeft met de toepasselijke naam kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum).
Buiten het vlieggedrag is ook de kleur anders dan die van hommels en bijen, meestal bruin, en de wolzwever heeft geen zwarte, witte of gele kleuren, laat staan patronen. Ook zijn de dunne poten maar juist ook de grote ovale ogen typisch vlieg-achtig, en de vleugels staan altijd zijwaarts terwijl veel hommels en bijen deze op de rug vouwen in rust. De lange tong van de gewone wolzwever is ongeveer een derde van de lichaamslengte en dient om dieper in de bloem te komen waar de nectar zit.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van bastet
bastet
Joh, wat een mooie opname, zo duidelijk en subtiel van kleur.
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
Bedankt Henny. Gr. Jan
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Ben je die nu ook al tegen gekomen! Deze Wolzwe(r)ver?
Mooie besstjes zijn het. Altijd moeilijk om ze op de plaat vast te leggen.
( kijk even naar de titel Jan :-) ! )

Gr.hennyP.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's