Zilvervisje

Profielfoto van daksaya
daksaya

Dit zilvervisje heb ik vanochtend van de verdrinkingsdood gered. In de wasbak in de badkamer lag hij te spartelen. Normaal zijn ze vliegensvlug, maar nu zat ie een beetje duf voor zich uit te staren. Natuurlijk de kans om hem op de plaat te zetten!

Het zilvervisje (Lepisma saccharina), ook wel suikergast, is een klein insect, behorend tot de orde van de Zygentoma, een orde van primitieve insecten die volgens sommige taxonomen niet echt tot de insecten moet worden gerekend. De naam verwijst naar de zilverachtige glans van de schubben die het lichaam bedekken en misschien ook naar zijn vermogen watervlug weg te glippen. Zilvervisjes worden ongeveer een centimeter lang en worden in Nederland en België vooral gevonden in vochtige hoeken in badkamers of keukenkastjes. In boeken en papieren aangetroffen 'zilvervisjes' zijn waarschijnlijk van een verwante soort, het papiervisje. Ze voeden zich met organisch materiaal, waarschijnlijk vooral suikers en wat complexere koolhydraten (stijfsel, zetmeel). Zilvervisjes worden vaak 's morgens gevonden in badkuipen en gootstenen waar ze 's nachts in gevallen zijn, aangezien ze zich moeilijk over gladde oppervlakten bewegen.
Verwanten waarmee het zilvervisje kan worden verwisseld zijn het papiervisje dat in drogere omgevingen leeft en vooral papier eet, en het ovenvisje dat bij beduidend hogere temperatuur gedijt en maar zelden meer wordt aangetroffen in woonhuizen[1].

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van geugjesRia
geugjesRia
O ja, nog iets.. in tegenstelling tot het zilvervisje die zich rond waterafvoer ophoudt.. kunnen ovenvisjes je kostbare postzegelverzameling op zolder al opgegegeten hebben (vanwege de zoete lijm) en papiervisjes je boeken!
Profielfoto van geugjesRia
geugjesRia
Dan heb je ook nog het ovenvisje..Het ovenvisje, lijkt heel erg op de foto die jij hebt gemaakt.. ontwikkelt zich in onbewaterd hout. Op een gegeven moment werd het hout niet meer zoveel jaar in de sloot gelegd, maar werd versgekapt verwerkt voor o.a.vloerdelen. Zo zag je in flats met houten vloeren een aantal jaren geleden de opmars van ovenvisjes, die zich met het glucose wat ontstond in het hout voerden. Ze vermeerderen zich als kakkerlakken en zijn ook moeilijk te bestrijden. Zij eten ook behang (vanwege de lekkere lijm) veschuilen zich onder je vloerbedekking en gaan uiteidnelijk net als de papiervisjes over op papier bij grote aanwas.Zij mijden ook geen kleding en eten ook nog eens hun buikje rond aan de vloer waar ze hun eerste voeding troffen. Een ovenvisje is donkergrijs/blauw/zwart van kleur. Een papiervisje is bruinig en een zilvervisje glimt van z\'n zilveren huidje.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's