Winter 2007, komt wens uit, een witte wereld in mijn telgebied.

Profielfoto van will
will

Bijna Kerst 2014 een paar jaar op rij een zachte winter. Kerstdagen en de aanloop naar het Nieuwe jaar 2015. Daar hoort -volgens mij gevoel- een Oud Hollandse ijzig wit landschap met een staalblauwe lucht bij. Nederland kan zo mooi zijn bij een temperatuur van min. -10 graden C. Schaatsers op dichtgevroren plassen en sloten en ook een koek en zopie kraam mag niet ontbreken.
De verwachtte weersomstandigheden nu met de Kerst; Beide weerstations voorspellen nu regenachtig weer met kans op zware windstoten en temperaturen ver boven de + 0 C graden. Een ander weerstation geeft vanmorgen aan dat na het weekend er een kleine kans is op ‘witte’ winterse omstandigheden.
Wanneer ik een van deze winterfoto’s (serie gemaakt in december 2007) weer zie -gaan mijn gedachten terug- naar die ‘ideale’ weersomstandigheden. Die zaterdag was de omgeving omgetoverd in een fotogenieke sprookjeswereld. Zaterdag 22 december 2007, Waren de weersomstandigheden en cijfers: Zwakke wind uit het zuid-zuid-oosten. De hardste windstoot had een snelheid van 4 m/s. Een vorst dag met gemiddelde temperatuur van -3.3 °C en een gevoelstemperatuur van -5.9 °C. De minimum temperatuur was -6.9 °C en de maximum temperatuur 0 °C. De zon scheen 6.6 uur.
Toen -even na zonsopgang- keek ik door het erkerraam naar buiten, zie prachtig paars/roze licht. Weersomstandigheden die ideaal zijn om winterfoto’s te maken. Een uurtje later loop ik door het houten klaphekje mijn geliefd natuurreservaat in. Op de horizontale takken van bomen, struiken en platgeslagen beplanting zie ik dat er een laagje motsneeuw ligt. Op de kale gedeelten van takken en planten zie ik de “rijp”, aangevroren mist. De lucht is prachtig lichtblauw en het licht aan het zwerk lijkt wel zacht roze en het zonnetje wordt getemperd door de dunne ochtendnevel. Even later als de tijd verstrijkt verdwijnt de nevel en wordt de lucht kraakhelder. De temperatuur is nog steeds onder nul.
Maar of de weersomstandigheden het aanstaande weekend, voor en tijdens de jaarwisseling ook ‘winters’ zijn ? Desondanks wens ik alle lezers en belangstellenden voor mijn VV Foto weblog: Prettige Kerstdagen en een Gezond ‘Natuurlijk-rijk’ 2015.
P.S. Het (Kerst)verhaal van vorig jaar: Slaap(plaats)trek veel vogelsoorten, tijdens Driving home for Christmas, is te lezen door een klik op de onderstaande weblog link’:
https://vroegevogels.bnnvara.nl/Foto.462.0.html?&tx_varavvgallery_pi1[uid]=152433&cHash=810bdf8e84562f446c3dcee21a86d732

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van riana5
riana5
prachtige foto
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Laat maar komen die winter denk ik als ik deze prachtige foto bekijk. Alle goeds gewenst voor het nieuwe jaar met mooie natuur beleving!
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Prachtig. Gefeliciteerd met je favoplek. Voor jou ook fijne dagen en een gezond en gelukkig 2015.
Profielfoto van joanne
joanne
Prachtig verhaal en foto,gefeliciteerd met de favo plaats!
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Mooie tekst, schitterende foto, felicitatie met favoplek, dank voor wens.
Alle goeds voor 2015 en gezellige feestdagen.
Profielfoto van SamDijkstra
SamDijkstra
Mooi belicht en vanuit een mooi standpunt genomen

Gr sam

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's