Boksdoorn

Profielfoto van daksaya
daksaya

De boksdoorn in mijn tuin draagt dit jaar lekker veel bessen (gojibessen)!
De plant komt van origine voor in China en is in de 18e eeuw in Europa ingevoerd. Een bekend misverstand is dat de boksdoorn oorspronkelijk afkomstig zou zijn uit de Himalaya. Dat gebergte is echter vanwege de kou ongeschikt voor de struik. De plant wordt in West-Europa gekweekt en is daar ook verwilderd. In België en Nederland groeit de plant onder andere langs rivieren en in duinen. Ook in Noord-Amerika is de plant op een aantal plaatsen verwilderd.
De plant en vooral de vrucht ervan, bevat verschillende vitaminen en andere organische stoffen als aminozuren, caroteen, polysachariden en rutine. De bessen worden onder de naam 'gojibes' commercieel geteeld voor consumptie op plantages aan de Gele Rivier in de autonome regio Ningxia in China. Ze worden handmatig geplukt en zowel in China geconsumeerd alsook geëxporteerd. De smaak is wat frisser dan van krenten. De bessen worden onder meer in vruchtensappen verwerkt. De bessen kunnen diepgevroren bewaard worden. Ze worden ook in gedroogde vorm verhandeld.
De plant uit de nachtschadefamilie is net als die van de aardappel en de tomaat giftig. De vruchten zijn dat niet, wel zijn allergische reacties bekend.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van babohj
babohj
Ziet er uit om in te bijten! Eet ze gedroogd regelmatig en doe ze ook vaak in b.v havermoutpap.
Mooie vrucht en foto, Paul. Gr.Helga
Profielfoto van joanne
joanne
Mooi zeg met dat verhaal erbij,bedankt voor de info!
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
En...ik dacht dat je er niet al te veel van moest eten!
Mooi zo\'n heester in je tuin!

Gr.hennyP.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's