Gapende appel...
Chaenomeles, gapende appel, komt van de Griekse woorden chainein (gapen) en melea (appelboom). Het verhaal gaat dat medicus-botanicus Carl.P. Thunberg (1743-1828) heeft beweerd dat een rijpe vrucht in vijven splijt zodra ze van rijpheid de grond raakt. Het is echter nooit door iemand anders waargenomen. In Europa is de Chinese kweepeer beter bekend als Pseudocydonia wat ‘sterk lijkend op Cydonia (kweepeer)’, betekent.
De Chinese kweepeer is een dicht vertakte, warrig groeiende struik, met een mooie gevlekte stam, uit Oost-Azië, van ongeveer 3 meter hoog. Aanvankelijk is het blad klierachtig behaard, later in het seizoen kaal. De roze, solitaire bloemen openen in mei en juni, gevolgd door groene vruchten die naar geel verkleuren tijdens het rijpen. De bloei die later is dan de nauw verwante appel heeft als voordeel dat er minder kans is op vorstschade.
In China, Japan en Korea is deze boom met 10 tot 15 centimeter lange vruchten al lang in cultuur. Na de eetbare vruchten word je nog getrakteerd op een fraaie bladverkleuring in de herfst.
De bloemen worden bestoven door bijen.
Het fruit is rauw zeer hard en is geurig als het wordt gekookt. Er is een uitstekende gelei en een zeer goede jam van te maken. Het is vooral lekker samen met appels in appeltaart. De vruchten zijn heel groot en kunnen 15 cm lang en 9 cm breed zijn.
De vruchten worden gebruikt voor de behandeling van reumatische pijnen, kramp in de kuitspieren, braken, dyspepsie en diarree.
De zuren in de vrucht worden gebruikt om verfstoffen goed te laten hechten op wol of geweven stoffen.
* www.botanischetuinen.nl
Lees meer
Reacties (7)
mooie vrucht
gr,hans
Veelzijdige peer/appel dus. Mooi.
Lekker appeltje voor de dorst:) Ziet er groots uit.
Jee wat een grote Kwee!
Mooi in beeld gebracht Janjoost.
Groet van Anna.
Wat een fantastisch kweeperig verhaal en strakke foto van de Leica camera
l.gr.petjoe