Gevlekte aronskelk, oranje boven, groen onder.

Profielfoto van will
will

-VAKANTIEBERICHT 2015 [07]- In de namiddag wandel ik in en langs bos- en veld, er is ‘kaalslag’ gepleegd. Het onderhoud van het perceel -wat ligt in een glooiend terrein langs een groot meer in DK- wordt bij en open gehouden door enkele schapen en geiten. Vorig jaar is het (beuken)bos grotendeels open gekapt om meer licht toe te laten tot op het maaiveld. Daarvan zal de onderbegroeiing -bloemen en kruiden- kunnen profiteren.
Vanmiddag vielen me ineens de oranje vruchten‘staken’ van de Gevlekte aronskelk op. De besdragende plantenstaven lijken -in het landschapsbeeld- net ‘vlaggenmasten’, ze zijn ca. 30 á 40 cm lang. Deze besjes zijn giftig naar. Als ze worden gegeten gaat dat -in 60% van de gevallen- niet gepaard met allerlei ziektesymptomen. In 40% van de gevallen heeft men last van de slijmvliezen. Enkelingen hebben last van maag en darmen. Wat me op viel is dat de besdragende plantenstaven bijna allemaal ongeroerd staan, ondanks dat de geiten bekent staan om alles op te eten. Dus toch giftig! en niet gelieft bij dieren? Knaagdieren zoals de bosmuis eten de besjes op; zij zijn beter tegen gifstoffen bestand. Ook de merel, houtduif, fazant en zomertortel eten van de besjes. Maar de mensen kunnen er beter niet van eten.
Gevlekte aronskelk is een loofbosplant die groeit op rijke tamelijk vochtige, kalkhoudende bodems. Het is een echte stinsenplant die vaak in de omgeving van landgoederen zijn te vinden. Het areaal omvat Zuid-, Midden- en West-Europa en noordwaarts tot Schotland en Denemarken. Het komt sterk oevereen met het areaal van de Beuk. Schaminée, J. et al. (2010)
De Gevlekte aronskelk is een plant uit de Aronskelkfamilie. Het is een vrij zeldzame plant die vooral voorkomt in vruchtbare en vochtige loofbossen. In het begin van de lente kun je in onze rijkere loofbossen en in veel buitengoederen en ook wel in struweelranden, de driehoekige bladeren van de Gevlekte aronskelk vinden. De bevruchte vrouwelijke bloemetjes groeien in eerste instantie uit tot groene bessen, die later rood/oranje kleuren. Op het eind van het seizoen zie je de staven met rode/oranje vruchtjes in het bos staan. De bladeren zijn dan al aan het verwelken en later in het groeiseizoen al verwelkt. Voor meer detail informatie zie; www.floravannederland.nl/planten/gevlekte_aronskelk/

  • 0x
  • 2641
  • Gevlekte aronskelk
  • Arum maculatum
  • Planten

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's