Huislook, exotische bloei op het pannendak.

Profielfoto van will
will

Onlangs kocht ik bij een bloemenstalletje op de hoek van de straat een aantal fleurige zomerplanten. Buiten op een plateau -onopvallend verscholen in de hoekje- stonden een aantal 'vetplantjes'. Diverse soorten met verschillende bladvormen, Huislook een vergeten plant? Ik kies er twee uit -zonder vooraf te weten- wat ik nu eigenlijk binnen de grenzen van het tuinreservaat haal. Ineens kwam het bij me op- om deze leuke plantjes op het 'kale pannendak' te plaatsen. Onderwijl ik met mijn aanwinst naar huis fiets, komen de mythe verhalen -waarover ik eens iets gelezen heb- weer in me op. (Even de betekenis van het woord mythe; wordt in het dagelijks spraakgebruik vaak ten onrechte verstaan als fictie, iets wat nooit gebeurd is, een verzonnen verhaal. Een mythe wordt echter vaak opgevat als een zinrijk, betekenisvol en zelfs reëel verhaal, al bevat de vertelling vele elementen die niet reëel zijn in letterlijke of historische zin).
-Volksgeloof; Op vele daken van oude Twentsche boerderijen groeit het Huislook -op de Oud Hollandse dakpan- van oudsher tierig. Een pol Huislook op het dak brengt immers geluk, wie wil dat niet? Er werd ook altijd gezegd dat Huislook het huis beschermt tegen bliksem. Behalve bescherming tegen bliksem, geeft Huislook liefde en geluk voor iedereen die het vers bij zich draagt. In Nederlandse tradities kent Huislook een ander soort gebruik: heb je een dochter die maar geen huwbare man aan de haak kan slaat? Huislook op het ouderlijk (pannen)dak geeft aan dat er in het betreffende huis mooie huwbare dochter(s) te vinden is/zijn. Verder werd in de middeleeuwen Huislook vaak gebruikt als heks-verdrijvend middel; wanneer men de plant aan de schoorsteen hing, konden heksen het huis niet betreden. Het volksgeloof zit in meerdere onderdelen gekoppeld en verweven aan deze historische oude bouwwerken.
-De plant; Huislook is geen look zoals daslook. Geen allium dus, met een typische uiengeur. Huislook ruik je niet, Huislook moet je naar kijken. Huislook ziet eruit als een platte artisjok of – zo u wilt wat lyrischer – als een groene waterlelie. Kortom: het is een plant die rozetvormig is. De blaadjes zijn vlezig en sappig, want ze houden vocht vast. Zulke planten horen bij de vetplantenfamilie, de Crassulaceae in het Latijn. De Huislook wordt ook wel donderbloem genoemd, Evenals -in de Belgische Kempen- heet een Klaproos of Papaver zo, en de Valeriaan.
Als de 'Kroontjes' bloem bloeit, heeft deze twaalf bloemblaadjes en tweeëntwintig meeldraden. Het lijkt wel of het bloemetje wil 'uitstralen' dat het de 'kroon' is op de -te korte- bloei- en groeiperiode. Omdat na de bloei de plant afsterft.

  • 0x
  • 330
  • Huislook
  • Sempervivum tectorum
  • Planten

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's