Klaproos of Papaver, één rode zee van duizenden bloemen.

Profielfoto van will
will

Gisterenavond op de TV in de uitzending van BBC Springwatch episode 8, een filmverslag over de warm rode klaproosbloemen en -velden. In Engeland worden ze the Poppies genoemd. De bloemvorm, heeft ook een nationale betekenis. Morgen is het 70 jaar geleden dat de Slag om Normandië (F) -op 6 juni 1944- heeft plaats gevonden. De eerste aanzet tot de bevrijding van Europa. In Engeland heeft de klaproosbloem al vele jaren de verbintenis aan de herdenking van de gesneuvelde soldaten. Op 11 november is de dodenherdenking in Engeland.
Wanneer je een klaproosveld overziet is het tot aan de horizon, een warm rode zee van duizenden bloemen. In de bloemknop van de papaver zitten duizenden kleine blauwgrijze zaden als ware bijeen in een vingerhoedje. Deze zaden worden ook wel maanzaad genoemd. Tijdens het filmverslag werd verteld dat -tijdens bombardementen- een afzwaaier in zo'n bloemperceel neer kwam. Daardoor werden duizenden klaprooszaden ongewild verspreid over de omliggende percelen. De klaprooszaden kunnen onder de grond jaren achtereen hun kiemkracht behouden. Het jaar erop, wanneer het nieuwe groeiseizoen vorderde, zag je vele klaprozen groeien -op de gekste niet voorspelbare plekken- in het geschonden landschap. Onlangs zag ik bij het bezoek aan enkele kasteelparken in Frankrijk, klaprozen in vele kleur- en vormvariaties. Bloemkroonvormen groot en klein, enkel en dubbel en in de kleuren; wit, geel, oranje en natuurlijk de algemeen bekendste de warm rode. De klaproos wordt in sommige streken ook wel kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd of de bloem met de vlagjes. In de bermen langs wegen en sporen en in het opgespoten land wordt ter verfraaiing de klaproos uitgezaaid. De plant levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen. Een warme zomerse bloem met een grote betekenis voor de mensen aan de andere zijde van Het Kanaal.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van will
will
Gijs, Dank voor de aanvulling op mijn verhaal, dat maakt de betekenis nog sterker voor een dag als vandaag.
Vr. Groet, WiLL
Profielfoto van meeney
meeney
In Engeland noemen ze deze velden ook Flanders\' Fields. Wat ook wel gezegd wordt is dat door die verschrikkelijke oorlog het land door bloed doordrenkt werd en dit als herinnering de druppels bloed zijn van de omgekomen soldaten.
Het is een mooie foto.
Vr. gr. Gijs
Profielfoto van beerke
beerke
Wauw hoe gaaf is dat zo\'n dichte rode zee van klaprozen. Hele mooie foto
Profielfoto van femmynl
femmynl
Dank voor het verhaal over de Klaproos, heel mooie info!
De foto is prachtig.
Profielfoto van tometje
tometje
prachtige foto ik houw van zon foto daar word ik vrolijk van.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's