Ploffen

Profielfoto van babohj
babohj

Deze plant staat bekend onder verschillende namen; springbalsemien, reuzenbalsemien of springzaad. Bij ons wordt ze gezien als een invasieve exoot. Ze is afkomstig uit Zuidoost Azië, maar nu in grote delen van de wereld te vinden.
De verspreiding van de zaden gebeurt door het springen of ontploffen van de zaaddoos, zelfs bij een lichte aanraking. De eerste keer schrok ik mij een hoedje! Je kan al raden waar de naam vandaan komt.
Springzaad werd en wordt vooral in Oost-Azië gebruikt, voornamelijk voor de geneeskrachtige waarde. Traditioneel worden bladeren en scheuten ook gegeten in China en Bali. Let wel op, want de plant werkt sterk bloedzuiverend en urine-afdrijvend.
Springzaad lijkt op en is familie van Impatiens noni-tangere en Impatiens parviflora De bloemen zijn symmetrisch en roze tot rood of paars Vooral de langwerpige doosvruchten, die bij aanraking ontploffen, zijn heel herkenbaar.

  • 1x
  • 316
  • Springbalsemien
  • Impatiens glandulifera
  • Planten
  • Bos

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Een goed verhaal bij een prachtige foto !!

Profielfoto van janjoost
janjoost

Mooie roze pantoffels en goed verhaal.

Profielfoto van joanne
joanne
Heel mooi in beeld gebracht. En ook nog veel luizen zo te zien.
Profielfoto van meeney
meeney

Mooie foto en ook (vind ik) mooie plant maar, zo las ik een tijdje geleden, staat al enige jaren op de lijst van ongewenste vreemdelingen. De soort concurreert met inheemse plantensoorten om ruimte, licht en voedingsstoffen en mag niet meer gezaaid worden. Jammer want het is een enorm aantrekkelijke plant voor bijen dus maar stiekem hopen voor wat ontploffingen ??

gr Irma

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's