Meer zeldzame verschijning binnen onze muurvarens is Asplenium trichomanes L., (Aspleniaceae = Streepvarenfamilie). i.t.t. Muurvaren heeft Steenbreekvaren een donkere bladsteel en bladspil. Het blad is ook niet gevorkt of min of meer handvormig samengesteld maar veervormig. Deze soort komt voor in Zuid-Limburg en in stedelijke gebieden (oude muren en gebouwen). Ze ontbreekt in het Waddendistrict. Ze komt in gematigde streken over de hele wereld voor. Steenbreekvaren groeit meestal op beschaduwde muren. Of de plant ook in de volle zon kan voorkomen hangt af van de vochtomstandigheden.
Steenbreekvaren is een kleine wintergroene plant met naar alle kanten verspreid en in bundels uitstaande bladeren, waardoor deze enigszins bolvormig op de muur lijkt te groeien. Uit de wortelstok ontspringt een groot aantal draadvormige bladstelen waarop de kleine, smalle bruinzwarte schubben te vinden zijn. De bladlengte is maximaal ongeveer 20 cm, met een korte bladsteel. Deze is, net als de bladspil, bruinzwart van kleur. Bladsteel en bladspil blijven vaak aan de plant zitten ook wanneer de deelblaadjes al zijn afgevallen. Het enkelvoudig veervormige blad is in omtrek langgerekt, smal elliptisch. Het draagt kleine, tegenoverstaande, vrij tere deelblaadjes. Deze zijn in omtrek enigszins asymmetrisch ovaal en ongeveer 1 cm lang.
De sporen zijn te vinden aan de onderkant van het blad. De sporenhoopjes zijn smal, enkele millimeters lang en staan in aantallen van 4 tot 6 per deelblad. Ze rijpen in de zomer.
*https://www.floravannederland.nl/
Lees meer
Reacties (8)
Ha, zie nu je hele verhaal bij deze foto.
Had p.o Lees minder ingeschakeld.
Hgr. Helga
Het zijn overlevers, op zo'n klein plekje!!
Mooie foto's!!
gr. Hanneke
Mooi
Staat er duidelijk op. Gr. Jan
Goed, duidelijk verhaal bij dit mooie, fijne plantje !!!
mooie compositie van deze mooie varen bedankt gr lou
Goeie ontdekking van dit kleine varentje. Interessant om er over te lezen en mooi gefotografeerd .