Solanum nigrum

Profielfoto van daksaya
daksaya

Zwarte nachtschade is een eenjarige plant. Hij kiemt in het voorjaar en hetzelfde jaar sterft hij weer af. In die korte tijd moet hij snel groeien en bloemen en vruchten produceren. Geen wonder dat deze soort houdt van een omgeving waar voldoende vocht en voedsel voor handen is. Het optimum van de zwarte nachtschade is aan het eind van de zomer, bij de eerste nachtvorst legt hij het loodje.
Wie de bloei kent van aardappelplanten zal onmiddellijk de vorm van de bloemen herkennen. De bloemen van zwarte nachtschade zijn eigenlijk miniatuur aardappelbloempjes. Het zijn dan ook verwante soorten. De witte bloempjes bestaan uit vijf kroonbladen en in het midden steken de stijl en vijf gele meeldraden als één geheel naar voren. Uit de bloemen ontstaan de vruchten, dat zijn bessen die eerst groen en later bij rijpheid zwart kleuren.
Zwarte nachtschade is een giftige plant en bevat onder andere de gifstof solanine. Dit komt in alle delen van de plant voor maar het meest in onrijpe bessen. Er zijn voorbeelden bekend waarbij vee en kinderen dood zijn gegaan na het eten van nachtschade.

  • 0x
  • 37
  • Zwarte nachtschade
  • Solanum nigrum
  • Planten
  • Tuin

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van janjoost
janjoost

Staan daar mooi te glimmen ... heftig, deze skippyballen, zwart als de nacht. _ . . ..groet

Profielfoto van petjoe
petjoe

oh dus een mooie giftige jongen

alvast een gezellig weekend

l.gr.Petjoe

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's